Ciánursavak

C3N3O3H3. E savakat három molekula ciánsav kondenzációja utján keletkezetteknek vehetjük, tehát ugy, amint kétféle ciánsav létezik, két izomer C.-nak is kell léteznie. Képletük

[ÁBRA]

A valódi C. ugyszinte sói nem ismeretesek; összetett étereit élőállították. Az izo-C. v. közönséges C. kárbámidból készül, amelyet addig hevítenek, mig az ammonia fejlődése megszünt; a megszilárdult tömeget luggal kifőzik és az oldatból a savat sósavval leválasztják. Vizből kristályosítva nagy rombos prizmákból áll, melyek 2 mol. kristályvizet tartalmaznak. Hideg viz nehezen oldja forró vizben és borszeszben könnyen oldódik. Háromalju sav lévén háromféle sót képez, melyek mind jól kristályosodnak. Összetett étereit is ismerjük, ezek szilárd, kristályos vegyületek, melyek vizben, borszeszben, éterben oldhatók.

Ciara

tartomány Braziliában. L. Ceara.

Ciarla

Raffaello, urbinói születésü majolíkafestő Orazío Fontana tanítványa. Élt a XVI. sz.-ban. Ennek nevéből keletkezett az a téves föltevés, hogy a szintén urbinói születésü Ráfáel, a nagy festő, szintén foglalkozott volna majolikafestéssel.

Cibak

-család (Palotai). Allítólag olasz származásu család; Istvánffy szerint a ligurisi Cibo család törzse a magyar Cibakoknak, kik Magyarországra bevándorolva Biharmegyében telepedtek le. Tény, hogy a XIV. század első felében a Cibakok már Biharmegyében birtokaikon osztozkodtak. A család legkiválóbb tagja Imre volt.. Kora ifjuságában Szapolyai János udvarába Tomori Pál fogarasi várnagyhoz (később kalocsai érsek) került. 1526 május 31 elnyeré a kolosmonostori apátságot, részt vett a mohácsi csatában, s onnan megmenekülvén, Szapolyai a váradi püspökségre nevezte ki, s jóllehet a pápai megerősítést nem nyerte meg, mint főpap az összes javadalmakat s jogokat birta és gyakorolta. Azonban inkább volt katona mint egyházfő. János király midőn Ferdinánd Budát hadaival fenyegette, Cibakot hivta segélyül, s az ő fedezete alatt vonult vissza egész Váradíg. 1534. János Erdély kormányzásával bizta meg, azonban 1534. Gritti Alajos Magyarország kormányzója Felméren megölette Batthyány Orbán és Dóczi János által. Rokonai vagy testvérei voltak András 1534. Biharmegye alispánja és Péter, kivel 1552. kihalt a család. A Cibakok birtokai leginkább Biharban feküdtek, s ezek után a Géresi, Palotai, Mindszenti, Szőregi előnevet viselték.

Cibakháza

nagyközség Jász-Nagykun-Szolnok vm. tiszai alsó j.-ban, (1891) 4428 magyar lak., postával egyesített táviróhivatallal, postatakarékp.; gabonatermesztéssel és baromtenyésztéssel. C., a szabadságharc egy ütközetének színhelye 1849 febr. 24-én. A Tisza mögött szervezkedő magyar hadtestek mozdulataival szemben Jellasics, ki Nagy Kőröst, Kecskemétet és Abonyt tartotta megszállva, febr. vége felé támadóan készült fellépni. Magyar részről Mesterházy őrnagy védte a C.-i hídfőt néhány ezer honvéddel, és oly ügyesen burkolta el gyöngeségét, hogy Jellasics ellene erősítést kért. Miután egyideig folyt az ágyuzás, Leiningen Károly gr. őrnagy zászlóaljának egy részévél átrontott a hidon, s elűzte az ott táborozó osztrákokat. De mivel ezeknek egy része épp oly ruházatot és hajtókát viselt mint az ő zászlóalja (a Schwarzenberg ezred), Leiningen minden gyanu nélkül közeledett egy az ellenségtől megszállott csárdához és ott fogságba esett. Mesterházy megelégedve a kivívott előnyökkel, visszarendeli a honvédeket. Az elárvult zászlóalj csak a hidon tul veszi észre imádott parancsnokának távollétét. Talabér hadnagy vezetése alatt azonnal visszarohant a hidon, a csárdabelieket elfogja és Leiningent kiszabaditja. A 19. ezred 3. zászlóalja e derék tettéért a 3. oszt. .érdemrendet nyerte. V. ö. Közlöny 1849 febr. 27. és márc. 2. szám.

Cibál

(Cimbál, Cimbáz) a. m. hajánál fog, huz, tép. V. ö. Magyar nyelvtörténeti szótár I. k. 347. oldal.

Cibao

2000-2200 m. magas hegység Haiti szigetén, annak belsejében; a sziget folyói, név szerint az Artibonite rajta ered. Főcsúcsa a Pico de Yaque. Egykori aranybányái hiresek voltak.

Cibaria

(lat.) a. m. élelmiszerek.

Cibber

1. Colley, angol szinész és vígjátékiró, szül. Londonban 1671 nov., megh. 1757 dec. 12. A Drurylane-szinház egyik igazgatója volt és mint szinész különösen az ugynevezett gnims (mogorvát játszó) szerepekben tünt ki. Politikai ténykedései még a Poeta laureatus (udvari kőltő) cimet is megszerezték neki. Legjobb drámái: Love's last shift (1695); The careless husband; The nonjuror (Moliere: Tartuffe-je után); Love makes a man; She would and she would not. Említést érdemel szinészettörténelmi szempontból: Apology for his own life (1740, 1822) c. műve is. Összes drámai művei Londonban (1721, 2 köt., és u. o. 1777, 5 köt. ) jelentek meg.

2. C. Zsuzsánna, angol szinésznő, szül. Londonban 1716., megh. u. o. 1766. 1734. lépett föl először Londonban a Drurylane-szinházban, hol ugy játékáért mint szép hangjáért egyaránt kegyelték a szinházlátogatók.

Cibere

besavanyított korpaléből készült böjti leves.


Kezdőlap

˙