Circello

(ejtsd: csircsello), Monte- v. Circeo, a Tirreni-tengerbe kinyuló, 525 m. magas hegyfok Olaszország Ny-i partján, a Pontini-mocsarak D-i végében Terracinatól 18 km.-nyire, a Homeros Kirke (l. o.) szigete. Rajta vannak San Felice (1250 lak.) falu és Kirkeji ókori város romjai.

Circeo

(ejtsd: csircseo), l. Circello.

Circenses

l. Cirkuszi játékok.

Circiter

(lat.) a. m. körülbelül.

Circitones

(lat. Circumitores), a hajdani Rómában 1. olyan rabszolgák, akik a kertekben és ligetekben őrködtek és rendet tartottak; 2. házalók; 3. a katonaságnál a tábori őrök.

Circleville

(ejtsd: szirklvijj), Pickaway county főhelye Ohio É.-amerikai államban, a Scioto balpartján, vasuti csomópont, (1890) 6556 lak., élénk gabonakereskedéssel.

Circuit

(ang., ejtsd: szörket, lat. circuitus), törvénykezési kerület. Az angol törvénykezés sajátságainak egyike, mely a magyar királyok, nádorok s országbirák utazó biróságaira emlékeztet s azon körutat jelenti, melyet angliának Londonban, a Westminster-hallban székelő főbirái, az országot maguk közt felosztva, évenkint kétszer, a négy törvényszünet (juristitium) alatt tartanak a grófsági (megyei) főhelyeken, hogy az Angliában úgy büntető mint polgári perekben is a ténykérdésekben itélő esküdtszékeket (assiseket) összehíva, a függő pereket lehetségig bevégezzék, s a fogházakat kiürítsék. Egész Anglia és Wales 8 ily kerületre van felosztva, melyekben egy-egy londoni főbiró, egymást felváltva, s egész csoport ügyvédtől kisérve, körutat csinál. Ez a szokás átment az amerikai Egyesült-Államokba is, hol a meglátogatott helyeken a washingtoni főtörvényszék birái elnökölnek. A C.-rendszer némileg segít azon a bajon is, hogy minden angol főbiróság Londonban van központosítva, ami nagyon terhes a perlekedőkre nézve, kik minden fontos perben kénytelenek Londonba utazni s ott drága ügyvédet tartani.

Circuitores

(lat., másként Circatores v. Circitores, a keleten Periodeuták), igy nevezték régebben azokat a papokat, akiket a püspökök az egyházközségek felügyeletére, valamint azokat a barátokat is, akiket a rendfőnökök a kolostorok megvizsgálására küldtek ki.

Circulare

(lat.) a. m. körlevél, körrendelet. A cs. és k. közös hadügyminiszternek általánosan érvényes határozványai «Circular-Verordnung»-gal tétetnek közzé. - Circulatio, keringés, forgalom.

Circulus

(lat.) a. m. kör; C. aequinoctialis, equátor; C. tropikus, térítő kör; C. parallelus, szélességi kör; C. vitiosus, hibás következtetés, mely téves alapból indul ki s oda tér vissza, ahonnan kiindult; C. horarius, órakör; C. meridiomalis, délkör.


Kezdőlap

˙