Claverhouse

Graham János, l. Graham.

Claves

a lat. clavis (a. m. kulcs) többesszáma. C. Sti Petri szt. Péter kulcsai. L. Pápaság.

Clavicembalo

(ol., ejtsd: klavicsem-) a. m. zongora.

Claviceps

Tul. (növ.), l. Anyarozs.

Clavicula

(lat.) a. m. kis kulcs, fölvilágosító könyv; C. Salamonis, Salamon kir. kabbalisztikus könyve, az ördögüzés, ráolvasásról stb.; a boncolástanban a. m. kulcscsont.

Claviger

(lat.) a. m. dorongos, buzogányos, mely értelemben Herculesnek mellékneve. A clava (gör. korynh) Héraklés, illetőleg Hercules attributuma és a. m. a faragatlan dorong, majd pedig mint hadi fegyver a mi buzogányunkhoz vala hasonló. De C. annyit is jelentett, hogy kulcsot viselő (a latin clavis-tól) s ez értelmében a rómaiaknál Janusnak, az ajtók őrző istenének, a görögöknél Erósnak, az ajtók megnyitójának és Hekaténak, mint az alvilág kapus istennőjének a mellékneve (gör. Kleidúchos).

Clavijo y Fajardo

(ejtsd: klaviho i fahardo) József, spanyol tudós, szül. a Kanári-szigeteken 1730 körül, megh. 1806. 1762. az El Pensador (A gondolkodó) c. lapot, később 1773. pedig a Mercurio historico y politico-t (Történeti és politikai hirvivő) szerkesztette és spanyolra fordította Buffon természetrajzát. C. egy izben párbajt vivott Beaumarchais-val, mert ez tőle a nővérével folytatott szerelmi viszony felbontását követelte. Beaumarchais Mémoiresjai után Goethe is C.-t egyik drámája hősévé tette.

Clavis

(lat.) a. m. kulcs; az orgona billentyüit eredetileg C.-nak nevezték. Midőn pedig a IX. sz.-ban az illető hangok neveit felirták az orgonabillentyükre (A-G), a C. név átment a hangokat jelentő betükre is. Midőn a XI. században a betüzeneirás a vonalrendszer által egyeszerüsíttetett, amennyiben csak néhány betüt jegyeztek a vonalak elé: akkor e betük kapták a C. (Claves signatae) nevet; ezek a mai zenei kulcsok (l. o.). Emellett azonban az orgona billentyüi is megtartották a C. nevet, s ez átment minden billentyüs hangszerre, tehát a zongorára is, melyet a franciák clavecin-nek, és a németek Klavier-nak hivnak máig is. - A fuvohangszerek csappantyuját szintén C.-nek mondják. Azonkivül az orgonáknál azon rudakat is, melyek által a fujtatók müködésbe hozatnak, C.-oknak, fujtató rudaknak nevezik. C. lexikográfiai munkák neve gyanánt is használtatik, mely munkák neve gyanánt is használtatik, mely munkák a remekirók és a biblia megértéséhez szükséges magyarázatokat tartalmazzák, p.: C. Ciceroniana Ernestitől (Lipcse 1831); C. Homerica Patriktól (Edinb. 1811); C Novi Testamenti (3. kiad. Lipcse 1843).

Clavulina d'Orb.

Kövült állat. Kihalt neme a foraminiferáknak. A héj likacs nélküli meszes kovagos, a kamrák a héj felső részében egymás fölé vannak rakva, mig az alsó részében tekercsvonalba vannak elhelyezve. Kövült házaik az oligocén kor elején képződött rétegekben nagy mennyiségben találhatók. Az itt előfordult fajok a Clavulina Szabói Hantk. és C. cylindrica Hantk.- Clavulina Szabói rétegek. A föld kérgének egy része. Igy nevezte el Hantken Miksa a középmagyarországi hegyláncolatokban található régibb harmadkoru tályag- és márgaképződményeket, amelyek az oligocén kor elején képződtek. E rétegcsoport két részre oszlik: az alsó márgára, ez a «budai-márga»; a felső tályagra, ez a «kiscelli tályag». Mindkét rétegre jellemző a bennök nagy mennyiségben előforduló C. Szabói Hantk. nevü foraminifera, amelytől az egész rétegcsoport nevét is nyerte. Az alsó rétegre magára a C. cylindrica Hantk. nevü foraminifera jellemző, ebben helyenkint a briozoák is oly nagy mennyiségben fordulnak elő, hogy sok geologus ezt külön rétegnek tekinti s briozoa-márgának nevezi. A C.-ben sok foraminifera, briozoa és echinodermata, továbbá krinoideák és molluszkák, rákok és cáparészek fordulnak elő. Ezen rétegcsoport Magyarországon kivül É.-Olaszországból ismeretes még.

Clavus

(lat.), a római szenátorok és lovagok tunikájának biboros sávja; amazoknál szélesebb (ezért laticlavii), emezeknél keskenyebb (angusticlavii) volt.


Kezdőlap

˙