Clyde

l. Campbell Colin.

Clydesdalei ló

Skóciában, a Clyde folyó mentén tenyésztik; a legkiválóbb angol nehéz ló, nemes vért tartalmaz, igáslónak való; igen szép erős testalkattal és felettén kifejlődött bokaszőrrel bir. Jelenleg nagyon keresik Németország és Amerika számára, de a Magyarországban, nevezetesen a magyar-óvári uradalomban tett keresztezési kisérletek nem váltak be.

Clymene

l. Klymené.

Clymenia

Münster. Kövült állat. Egy kihalt fejlábu (cephalopoda), mely az ammonitekhez tartozik. Münster és mások a nautilusokhoz számították. Csakis a devon korszak vége felé élt a felsődevon korban.

Clymenum

Tourn. (növ.), a bükkönynek az az algénusza, amelynek alsóbb levélnyelén nincs levéllemez, csak a felsőbbeken. A Lathyrus Ochrus DC. (Pisum Ochrus L., Cl. Ochrus Alef.) sárgavirágu, ugy termesztik és használják, mint a csicseriborsót, de csak Európa déli részén, mert a magva kesernyés és nehezen emészthető.

Clypeaster

Lam. Kövült állat. A szabálytalan tüsköncök (Echinoideák) csoportjába tartozik. A legnagyobbak valamennyi eddig ismert echinoderma között. Az eocén kor végétől napjainkig élnek.

Clysma

l. Klistér.

cm

a centiméter szónak rövidítése.

C moll

az a lágy (moll) hangnem, melynek alaphangja c; hanglépcsője, az a-moll hangnem szerint van alkotva, a következő: c, d, es, f, g, as, b. Előjegyzése 3b, ami egyuttal az Es-dur hangnemé is; ez a két hangnem tehát párhuzamos. Beethoven két igen népszerü darabja van C.-ban irva, t. i. a Sonate pathétique és a C. szimfoniának Gyászindulója.

CN

a cián kémiai jegye.


Kezdőlap

˙