Coacervatio

(lat.) a. m. fölhalmozás; a retorikában az érvek halmaza.

Coach

(ang., ejtsd: kócs) a. m. kocsi; a hajóépítészetben a. m. födélzeti kabin.

Coadjutor

(lat.), a püspök mellé rendelt segéd, ha a püspök elaggott kora vagy más testi v. szellemi fogyatkozások miatt (p. elmebetegség) hivatalát személyesen ellátni nem képes. C. lehet időleges v. örökös cum jure successionis (utódlási joggal). Napjainkban az időleges C.-ok nem szokásosak, hanem a püspöknek ideiglenes akadályoztatása esetében a kellő helyettesítésről más módon szokás gondoskodni. Hazánkban C.-t csak ő felsége a király nevezhet ki, a kinevezettet a pápa megerősíti, s ugyanazokkal a kellékekkel kell birnia, mint a megyés püspöknek, tehát felszentelt püspöknek kell lennie. Joghatóságát a kinevezési okmány szabályozza. A C. kinevezésének az a következménye is van, hogy a coadjutus püspök halálával a káptalanra semmi joghatóság nem megy át, mivel a C. ipso jure az elhunyt püspöknek helyébe lépvén, széküresedés esete be nem áll. - C. curator, a protestáns egyházban az egyházmegyei segédgondnok latinos neve.

Coaetaneus

(lat.) a. m. egykoru; kortárs; (növ.) a virággal egyszerre lombosodó, mint némely kökényfa.

Coagulatio

l. Megalvadás.

Coahoma

county Misszissippi É.-amerikai államban, 2160 km2 területtel; 7144 lak.; székhelye: Friar Point.

Coahuila

(ejtsd: koahuila), Mexikó egyik legészakibb állama a Rio Grande del Norte és Nuevo Leon, San Luis Potosi, Zacatecas, Durangs, Chihuahua közt, 156 731 km2 területtel, (1890) 150 622 lak. C. egy részét az 1300-1400 m. magas kopár és száraz fensik foglalja el, amelyen a legfontosabb hegylánc a Sierra Mojada, nagy részét pedig a fensik keleti lejtője alkotja, melyet Mexikó legtermékenyebb völgyei szelnek át. A legjövedelmezőbb a marhatenyésztés. Monclova közelében, San Buenaventura környékén kitünő gyapotot, Parras körül pedig sok szőllőt termesztenek. A nagyobb folyók, mint a Rio Salado a Sabinas-szal és a Pesquerto a Rio de Norteba torkolnak. A bányászat csak Santa Rosaban jelentékenyebb, ahol ólom- és rézérceket termel. C.-t Spanyolország számára a XVI. század vége felé a misszionáriusok szerezték meg. Ekkor Orozco y Berra szerint (Geogr. de las lenguas de Mejico, 1864) három indus-család; a koahuiltekek, toboszok, és irritilák laktak rajta; ezen családok több mint 150 törzsre oszoltak. Mostanig csaknem mindannyian nyomtalanul eltüntek, s a spanyol nyelv az egyedüli uralkodó. Az állam 4 kerületre oszlik (Saltillo, Parras, Monclova és Rosas). A főváros Saltillo.

Coaks

(ang., ejtsd: kóksz), l. Koksz.

Coast Range

(ejtsd: kószt-rends), hegylánc Orégon és Kalifornia É.-amerikai államokban; 20-30 km-nyire a Csendes-Oceántól vele egyközüen huzódik. Két szakaszra oszlik: a D-i a Sierra Nevadához, az É-i a Casade Range-hoz tartozik. a D-i a Pinos-hegyben (2890 méter) kezdődik; itt Sierra de Monte Diabolo-nak is hivják; középmagassága 1000 m. A Sacramento körül alacsonyabb lesz; majd ismét 2400 m.-nyi magasságra emelkedik (a Saint Johnban) és a Klamath balpartján, Orégon határain véget ér. Az É-i ág az Umpqua-n tul veszi kezdetét és a Kolumbia torkolatánál ér véget.

Coast Survey

(ang., ejtsd: kószt szörvé) a. m. a part fölmérése, az amerikai Egyesült-Államoktól berendezett tudományos intézet, melynek feladata az Egyes.-Államok egész területének (eredetileg csak partvidékének) asztronomiai és geodéziai mérések útján eszközölt megállapítása; ily célból felállított intézetek Európában is vannak.


Kezdőlap

˙