Concio

(Contio, lat.), a. m. népgyülés.

Concisus

(lat.) orv. rendelvényeken: szétdarabolt gyökér stb., gyakran a contusus (összezuzott)-tal kapcsolatosan.

Concius

pannonhalmi szerzetes, Fülöp, Lénárd, Henrik, - a zalavári Konrád és Albert s a bakonybeli krátó és Tázlóval együtt Szt. István idejében, Szt. Gellért által meghivatva hirdette a mostani csanádi püspökség területén a kereszténységet.

Conclamatio

(lat.) a. m. hangos kiáltás, különösen jajgatás valakinek halálán; azért conclamatum est: vége mindennek. - C. a rómaiaknál a táborozó csapatoknak a kivonulásra adott jel, mely kétféle volt, vagy a tábor összes kürtjeivel és trombitáival fújták a classicumot (gyülekeztető jelt), vagy ha azt akarták, hogy az ellenség a C.-t meg ne tudja, akkor Julius Caesar koráig veres katonaköpenyeget, később pedig veres zászlót akasztottak fel magas pózna tetejére, mely jelre a táborban levő összes csapatok lehetőleg zaj nélkül elindulásra készülődtek s azután a különben szokásos ad arma kiáltozás nélkül sorakoztak.

Conclave

(lat.), az a helyiség, amelyben a pápaválasztó bibornoki testület, a pápaválasztásnak a külső befolyásoktól ment eszközölhetése végett tartózkodni köteles. A C. intézményét X. Gergely pápa létesítette az 1274. évi lyoni zsinaton; az erre vonatkozó rendelkezéseket XIII. Bonifác pápa felvette a Liber Sextus I. könyv 6. címébe (Ubi periculum, De electione). V. Kelemen pápa a C.-re vonatkozó intézkedéseket ujabb rendelkezésekkel is kiegészítette. A pápaválasztás gyorsítása céljából felállított szigorú étkezési s kiszolgálási szabályokat VI. Kelemen az 1351. évi dec. 6. Licet in constitutione bullájában sokban enyhítette. IV. Pius 1562 okt. 9. kelt: In eligendis konstituciójában a conclavistákra, vagyis a bibornokokkal együtt a C.-be lépő személyekre vonatkozó szabályokat vesz fel. A pápai szék üresedése esetén a bibornokok kötelesek C.-t alkotni, amelynek létesítése céljából néhány bibornokot választanak. A C. rendszerint Rómában a Vatikánban rendeztetik be, azonban kivételesen más helyen is berendezhető; így XII. Leó választása alkalmával a Quirinálban, VII. Pius választásakor Velencében. A hatodik napon a C.-nek készen kell lennie. E célból a C. színhelyéül szolgáló termek deszkákkal elkülönített cellákra osztatnak, amelyek közül minden bibornoknak és conclavistának jut egy-egy a sorshúzás rendje szerint. Minden cella az illető bibornok címerét viseli. A C. és a zárlat feletti ellenőrzést titkos szavazattal választott 3 bibornok (Capita ordinum) eszközli. A pápa halála utáni tizedik napon vonulnak be a bibornokok és conclavisták. E bevonulás után a C.-hoz vezető minden nyilás és ajtó befalaztatik egyetlen elzárt ajtó kivételével, s a bent levők senkivel a C.-n kivül nem érintkezhetnek, s étkeik is ellenőrzés alatt állanak. A C.-t csak betegség, vagy más fontos ok miatt lehet elhagyni. Az 1871. évi olasz garanciatörvény 6. és 7. § értelmében az olasz kormány gondoskodik arról, hogy a C.-k ne zavartassanak valamely nyilvános erőszak által, és kimondotta, hogy semmiféle államhivatalnok, vagy közhatalmi megbizott be nem mehet a C. helyiségeibe magának a C.-nak engedélye nélkül. L. még Pápaválasztás.

Concludendo

(lat.) a. m. végül, záradékul.

Conclusio

(lat.) a. m. elzárás. A szónoklattanban a beszéd vége, a befejező mondat. A bölcsészetben a. m. zárlat.

Conclusum

(lat.) a. m. hatósági határozat.

Concomitantia

(lat.) a. m. el nem választhatóság. Műszó annak jelölésére, hogy ahol Krisztus teste van, ott jelen van vére is, és ahol jelen van emberisége, jelen van istensége is, mert a megdicsőült állapotban ezek el nem választhatók. S ezért az oltári szentségben a kenyér szine alatt, ámbár a konzekráló szavak (Ez az én testem) értelmében Krisztus Urunk teste lenne csak jelen, de ezen C. erejénél fogva azért valóban jelen van vére is, egész emberisége és istensége is, egyszóval az egész Krisztus.

Concord

(ejtsd: konkor), New-Hampshire észak-amerikai államnak és Merrimac countynak székhelye, a Merrimac mindkét partján, (1890) 17 004 lak., jelentékeny kocsigyártással, pamut- és gyapjufonókkal és gránitbányákkal, hangszergyártással. Legszebb épülete a parkban álló országháza.


Kezdőlap

˙