Corneto

Tarquinia, város Roma olasz tarományban, a Marta balpartján emelkedő meredek magaslaton, 19 km.-nyire Civita-Vecchiatól, (1881) 4797 lak., több középkori palotával. C. közelében volt Tarquinii etruszk város, amelynek maradványait a gótok, vandalok stb. megsemmisítették, csak az etruszk temető maradt meg, amely mintegy 5 km.-nyi hosszuságban huzódik el és amelyet csak 1780. fedezett föl Garampi kardinális. Az itt ujabban kiásott régiségeket az 1874. alapított Museo etrusco municipale-ban őrzik.

Cornette

(franc., ejtsd: kornett), Franciaországban azelőtt a. m. lovassági zászló. - C. blanche royale, a francia király kiséretének zászlója. - C. blanche, a Colonel General könnyü lovasezrednek zászlója, amely előtt a francia hadsereg valamennyi zászlóját meg kellett hajtani. A francia hadtengerészetben a hosszu, villaszerüen két hegyes ágra oszló lobogót is C.-nek nevezik.

Cornetto

ol. (franc. Cornet; ném. Zink; lat. Lituus, Liticen), elavult fuvóhangszer. - C. (kürtöcske), az orgonánál két, egymástól teljesen különböző regiszterfa, t. i. oly regiszterek, melyek a cinkek hangját utánozták; ezen regiszterek most nincsenek használatban. Az ugynevezett c. A pistons elterjedt rézfuvóhangszer, melynek hangolása magasabb mint a trombitáé. Ez a régi postakürtből származik a szellentyügépezet alkalmazásával; a C. hangulatu kürtök trombiták és C.-k természetbeli hanglépcsője t. i. igy kezdődik:

[ÁBRA]

A szokásos irásmód szerint azonban p. a következő hangok a három hangszeren azonosak:

[ÁBRA]

Corniche

(franc., ejtsd: kornis) a. m. párkány.

Corniculatae

(növ.), l. Egresképüek.

Cornides

Dániel, történettudós, szül. Liptó-Szent-Miklóson 1732 jul. 1., megh. Pesten 1787 okt. 4. Tanulmányait Körmöcön kezdte, Losoncon és Pozsonyban folytatta. Itt a hires Bél Mátyás vezetése alatt különösen a történelem volt főtárgya. Németorszában is tanult az erlangeni egyetemen. Visszatérve egyideig Wesselényi István báró gyermekeinél nevelősködött és a kolozsvári ref. Kollégiumban tanította a német nyelvet. Onnét gr. Teleky Józsefhez ment titkárnak, és nemsokára II. József egyetemi tanárnak és könyvtárőrnek nevezte ki Pesten 1784. e működésében érte őt utól a halál. C. egyike volt a leglelkiismeretesebb és legbuzgóbb gyüjtőknek, de mint kritikus is számot tevő. Egyike volt az elsőknek azok közt, kik a Schlözer-és Gatterer-féle skeptikus módszert a hazai történetben és oklevéltanban meghonosították. Résztvett a pannonhalmi alapító oklevél kora és hitelessége fölött folytatott harcban. Főművei a Bibliotheca Hungarica (Pest 1792) és aVindiciae anonymi Belae regis notarii, melyet C. halála után 1802-ben Engel adott ki. Ez a nételen jegyző hires művének első igazán tudományos taglalása. Gazdag gyüjteményeinek nagy hasznát vette Fejér Gy. A Codex diplomaticus kiadásában. V. ö. Horányi Nova Memoria.

Cornides-kódex

1510 és 1521 közt készült becses magyar kézirat. Az a különös sors érte, hogy az egyetemi könyvtárban egyes részeit szétválasztották s öt kódexet csináltak belőle. Ezek közül a ma is ugynevezett Cornides-kódexet (kiadva az akadémiai Nyelvemléktár VII. kötetében Volf Györgytől) Raskai Lea margitszigeti apáca irta, ugyanaz, akinek a Margitlegenda (l. o.) fönmaradt kéziratát köszönjük. Prédikációk és legendák vannak benne. A Példák Könyvét, mely erkölcsi történeteket s vallási szabályokat foglal magában, szintén Raskai Lea irta (kiadva Nyelvemléktár VIII. k.). A többi három rész: a Könyvecske a szt. apostoloknak méltóságáról (kiadva u. o.), a Sándor-kódex (legendák és tanítások, Nyelvemléktár II.) és a Bod-kódex (vallásos tanítások u. o.).

Corniferous limestone

az É.-amerikai középső devon egyik emelete; szaruköves mészkőnek volna mondható gazdag szarukőtartalmánál fogva. A pennsylvaniai petróleum - vidéken játszik fontos szerepet.

Cornifficius Quintus

Quintilianus neki tulajdonítja a Rhetorica ad Herennium c. művet, melyet sokáig Ciceróénak tekintettek. Hogy Ciceróval baráti viszonyban állott, kitünik az utóbbinak leveleiből.

Cornigliano

(ejtsd: kornillyano), város Genova olasz tartományban, a tenger közelében, (1881) 4761 lakk., számos nyaralóval, a palazzo Filippo Durazzóban természetrajzi gyüjteménnyel.

Corning

(ejtsd: korning), község New-York É.-amerikai államban, Steuben countryban, a Chemung partján, (1890) 8550 lak., vasolvasztókkal, élénk szén- és fakereskedéssel.


Kezdőlap

˙