Couvert

(franc.) a. m. asztalteríték. A németek C.-nak hivják még hibásan a levélborítékot is, melynek francia neve Enveloppe.

Couverture

(franc., ejtsd:kuvertür), födő, ágyterítő; kötés (a könyvön); födezet (pénz).

Couvin

(ejtsd: kuvén), község Namur belga tartományban az Eau-Noire mellett, (1890) 2792 lak., hires konyhaedény-gyártással, vas- és ércművekkel és fakereskedéssel.

Couzeranit

(ásv.), elmállott wernerit Couzeranból (Pireneusok).

Covado

régebi rőfmérték Portugálban és gyarmatain = 3 palmos = 66 cm. Marokkóban 53,3 cm.

Covarians

l. Invariáns.

Covellin

l. Rézindigó.

Covenant

(ang., ejtsd: kövnent), azon szövetkezések neve, melyeket a presbiteriánus skótok részint fejedelmeikkel (igy p. 1580. I. Jakabbal), részint maguk között (p. 1638.) kötöttek protestáns vallásuk fentartására a katolikusok s a püspöki egyház hivei ellen (l. Skót egyház). I. Károly a C. tagjait, a covenantereket, mint lázadókat elitélte, de a forradalom alatt ezek diadalmaskodtak, szövetségre lépvén az angol parlamenttel. A kétségbeesésében hozzájuk menekült királyt elfogták és eladták az angoloknak. Csak a Stuartok restaurációja után, II. Károly idjében tüntek el.

Covent-Garden

híres vásártér Londonban (Westend), az ugyanily nevü operaházzal. Eredetileg a westminsteri apát kertje volt.

Coventry

(ejtsd: kovntri), régi város Warwick angol grófságban, a Sherbourne folyó mellett, (1891) 52,720 lak., óra- és selyemszalaggyártással, amely iparágaknak Angliában középpontja, tov. Trikó- és posztószövéssel. Kiválóbb épületei a Szt. Mihály-templom, 100 m. magas toronnyal, a Szt. János-templom III. Eduárd korából, a Szt. Háromság-templom, a városháza a XV. századból, érdekes üvegfestményekkel és a Bablake kórház 1350-ből. C.-t 1044. Lady Godiva, Leofric gróf neje alapította mint bencés kolostort, amelyből csak a cellák romjai maradtak meg. A lady Godiva-körmenetet nagy középkori pompával még maig is minden évben megtartják.


Kezdőlap

˙