Crevaux

(ejtsd: krevó) Gyula, francia utazó, született Lorquinban Lotaringiában 1847-ben, mint francia tengerésztiszt ktészer volt Guayanában és elhatározta, hogy az ország ismeretlen belső vidékeit átkutatja. 1877. A tumuc-Humac hegységén át a Jarihoz jutott. 1878. És 1879. Cayenneből kindulva az Oyapokon, Parun, Iszán és az Amazonon az Andokig eljutott és a Japurán tért vissza. A Parut és a Japura legnagyobb részét ő kutatta ki először és a Japura forrásvidékén emberevőket talált. 1880. A Magdolna folyón Bogota közeléig jutott és a Guaviare mentén érte el az Orinocot. 1881. A Paraguay és azAmazon vizkörnyékén akart kutatni, de 1882 ápr. kiséretével együtt legyilkolták a toba indiánusok. Művei: Hématurie chyleuse ou graisseuse des pays chauds (Páris 1872); Faux blocs erreatiques de la Plata (1876); Voyage en Guyane (1877); De Cayenne aux Andes (1880) Voyages dans l'Amérique du Sud (1882). Halála után jelent meg: Flvuves de l'Amérique de Sund 1877-79 (1883). Megbizhatóságát kétségbevonták. Globus 1882. 16. l.

Créve-coeur tyúk

Kiváló francia tyúkfajta. Teste középnagy, termete zömök, lábai rövidek, de erősek. Tollazata fekete. Mint gazdasági tyúkot francia tenyészők előszeretettel tenyésztik. Dacára zömök testének, csontozata vékony, leves és gyengéd huslerekodással. Gyorsan fejlődik s könnyen hizik, ugy, hogy 5 hónapos korában, hizlaltan 3-3 1/2 kg.-ot nyom. Szorgalmas tojó, tojásai nagyok s 70-90 g.-ot nyomnak. Hazáján kívűl is felkarolták, de hideg éghajlat alatt érzékeny, torok- és szembajokra fogékony. Rajzát l. Tyúkfajták-nál.

Crevillente

(ejtsd: krevillyente), város Alicante spanyol tartományban, a Sierra de C. lábánál, (1887) 9972 lak., akik eszpartoból kosarakat és egyéb tárgyakat fonnak.

Crewe

(ejtsd: kru), város Chester ang. Grófságban 253 km.-nyire Londontól, fontos vasúti csomópont, (1891) 28,761 lak. 60 év előtt alig volt 4000 lak., gyors fölvirágzását nagy vasúti gépgyárainak köszönheti.

Crewkerne

(ejtsd: krukern), város Somerset angol grófságban Yeoviltól 11 km.-nyire, a Parrett mellett, 4000 lak., vitorlavászongyártással.

Cribbage

(ang., ejtsd: kribbidzs), angol kártyajáték, többnyire ketten játsszák öt kártyával, de hárman, négyen is 6 és 8 kártyával.

Cricetus

l. Hörcsög.

Chrichton

(ejtsd: krájtu) Jakab, kit «a csodálatra méltó»-nak neveznek, angol tudós, szül. Skótországban 1560. 20 éves korában 20 nyelvben volt jártas, művészetileg kezelt több hangszert, festett, lovagolt, táncolt és vivott. Mantovában korának egyik legjelesebb viadorát párbajban ölte meg, minélfogva a herceg fia nevelőjeül fogadta, ez azonban őt egy álarcos bálon orozva meggyilkolta. Ainsworth W. H. egy regény hőséül szerepelteti nevét és tudós és atletai hirvenét Urquhart Tamás Discovery of a most exquisite Jewel c. fantasztikus könyvének köszönheti.

Crichtonit

l. Ilmenit.

Cricket

(ang., ejtsd: kriket), a legkedveltebb és legelterjedtebb labdajátéka az angoloknak. Egész irodalma v aná már aC.-nek s a játszására vonatkozó szabályokat olyan komolyan megtartják, mint a kár a törvényszéki tárgyalás formáit. A C.-hez kiegyengetett s elhatárolható apró - kavicsos vagy kurta - gyepes terület szükséges. Eszközei a mintegy 0,25 kilogr. Súlyu, eléggé ruganyos és bőrrel erősen bevont labda, továbbá az ütőfa (bat). További berendezéséhez tarttoznak az u. n. wickets, ezek pedig abból állnak, hogy egymástól mintegy 7 méter távolságra a játszóhelyen három-három egyenkint mintegy 180 cm. magasságu faoszlopocskát vernek le, de oly közel egymáshoz, hogy a labda az oszlopközökön egykönnyen át ne bujhasson, ez oszlopocskák fejére lazán refektetnek két pálcácskát, «bails», melyeknek végei a középső oszlop fején találkoznak; ezen alkotmány mellett van a védőnek a helye az u. n. poping crease. A támadók fealdata az, hogy labdájukkal a wicketshez érjenek, s lehetőleg kidobják a bailst; a védőnek ezen támadást el kell hárítani s az eredmény számítása a visszavert támadások számától függ. A C.-et két pártnak kell játszani s mindegyik párton 11 személynek lennie.


Kezdőlap

˙