Csevice

Nográdmegyében általában a. m. savanyuviz; mint kénesforrás, l. Parád.

Cséza

(a Rákóczy-korban még séza is, a. m. a franc. chaise, mely nem egyéb, mint a cathedra-ből származó és székes jelentő chaire szónak régi Páris kiejtése), rugalmas, födetlen, könnyü kis kocsi.

Csezmicei

János, l. Cesinge.

Csi

hosszmérték Khinában = 0,359 m.

Csián

és csiános hely (növ.), a csalán szó székelyes kiejtése.

Csib

(Csibe.) Régi magyar személynév, mely tekintve, hogy a «Csirke» is előfordul az Aba nemzetség egyik ágának mellékneveként, kétségkivül a. m. csibe, csirke (csuvasban: Csip).

Csiba

István, jezsuita, született 1673 okt. 28., megh. Kassán 1719 aug. 9. 19 éves korában a Jézustársaságba lépett, a hittudományok és a bölcselet tudorává lett, sőt ezek tanára is volt. A bölcseletet Nagyszombatban tanította, a hittudományt pedig Kassán. Két történelmi és két természetrajzi munkát adott ki. Ez utolsó művében fejezetenkint igen érdekesen ir az arany-, ezüst-, réz-, vas-, ólom-tartalmu hegyekről hazánkban, a, kőszénről, sóbányáinkról, a márványokról, gipszről, azbesztről és igen sok más ásványról.

Csibcsa

(Chibcha, Muisca), amerikai néptörzs, mely a mai Kolumbiában É-on a felső Zuilától D-re egész Pastoig s Ny-on az Atrato forrásaitól Ny-ra Bogotáig államot képezett. Ez államban, mint az ott talált épület-maradványok bizonyítják, aránylag magas kultura volt.

Csibe

kikelés után a tyuktojásból kibúvó apró szárnyas állat mindaddig, míg nősténye nem tojik, híme nem párzik vagy ki nem herélik.

Csibehur

(növ., Spergula L.), a lúdhúrfélék füve, 6 fajjal mind a két földrész mérsékelt vidékein. Két faját, a közönséges (Sp. sativa B.) és a nagy (Sp. maxima Koch) csibehurt termelik. A nyirkos klima alatt díszlik, ahol a homokos talajon termelik. Tenyészideje rövid, 6-12 hét, ezért egy évben ugyanazon a talajon többször is vethető. Tarlóba is vetik. Szórva vetésre 14-17, soros vetésre 10-12 kg. mag szükséges kat. holdankint. Szemtermése 5-15 q., magtermése 5-7 q. kat. holdankint. Annak előtte zöldtrágyául is vetették, de mert nem nitrogengyüjtő, erre a célra alkalmatlan.


Kezdőlap

˙