Csiklova

(Román-), kisközség Krassó-Szörény vármegye oravicai járásában, (1891) 3086 oláh lakossal. Az osztrák-magyar államvasut-társaságnak itt réz- és vashámora van, az előbbi érzáruk, az utóbbi sáncszerszámok készítésére; a rézhámor keletkezése azon régmult időkbe esik, amidőn a rézbányászat C.-n még virágzásnak örvendett, a szerszámpöröly ellenben csak legujabb időben rendeztetett be. 1884 óta a rézhámorban csak idegen művektől beszerzett réz dolgoztatik fel és pedig csak félgyártmány rézművesek számára. 1888. óta hengerelt rézáruk is készíttetnek, a rézlemezek hengerlése azonban Resicán történik. A hengerelt rézáruk termelése 50 tonna, a sáncszerhámor termelőképessége 70 tonna. Az ólom- és rézércbányászat újabban nagyon csökkent. Van továbbá arzénkovand bányája.

Csiklova-Bánya

nagyközség Krassó-Szörény vármegye oravicai járásában, (1891) 2160 oláh lak.

Csik-Madaras

kisközség Csik-vmegye felcsiki j.-ban, (1891) 1794 magyar lakossal, kik agyagipart üznek mint háziipart.

Csik-Madéfalva

(Madéfalva), kisközség Csik vm. felcsiki j.-ban, (1891) 1566 magyar lakossal.

Csik-Menaság

kisközség Csik vmegye kászonalcsiki j.-ban, (1891) 2111 magyar lakossal.

Csik-Mindszent

kisközség Csik vmegye kászon-alcsiki járásában, (1891) 996 magyar lakossal. A hozzátartozó hosszú-aszói telepen gazdag forrás bugyog fel, mely a legtisztább, szénsavban s lithiumban gazdag égvényes savanyúvizet adja.

Csikó

Kedvelt árpádkori magyar személynév, mely nemcsak férfiak, hanem nők neveként is előfordul. Egyéb változatai: Csid, Csikóló (Chikolou) s a török-tatár eredető Kolon és Taj, melyek közül az utóbbinak megfelelő «taj» szó a. m. két éves csikó, «kolon» pedig három éves csikó.

Csikó

a ló magzatja a megelléstől a fogváltás befejezéséig, tehát mintegy 4-5 éves koráig. Az első évben szopós, azután választott, később másodfű, harmadfű, negyedfűcsikó. Ivar szerint van kanca, mén és herélt csikó. - Csikófog a tejfog. - Csikózás a lónál az ellés. - Csikó-zabla, a feszítő zablánál kisebb zabla, melyet lágy száju lovaknál használnak. - C.-bénaság, ujszülött csikóknak már a megszületéskor vagy pár nappal utána jelentkező betegsége, melyet még az anyában a placentáris vérkeringés utján v. - gyakrabban - a születés után a köldökön át történt fertőzés okoz és mely általános lázas megbetegedés tünetein kivül a végtagok izületeinek heveny-megdagadásában, belső szemgyuladásban és sokszor heveny-tüdő-gyuladásban is nyilvánul. L. Bénaság.

Csikóhal

v. csikóca (állat, Hippocampus Leach), a bojtkopoltyus halak (Laphoranchii) rendjébe tartozó halnem, oldalt összenyomott törzzsel, aláhajló, pörgén csavart farkkal. Bőrének pikkelyein többé-kevésbbé kiemelkedő tüskék és dudorok vannak. Feje a lóéhoz hasonlit s ezért nyerte nevét is. Kopotyui bojtformák. Hasuszói hiányzanak. A him a petéket magával hordja a farka tövén lévő zacskóban. Mintegy 20 faja ismeretes, amelyek majdnem valamennyien a forróövi tengerek lakói. Egyik közönséges faja az európai C.(H. antiquorum Leach), mely az európa körüli tengerekben tenyészik. Szine barna, kékesfehér foltokkal; 10-18 cm. hosszu. Apró állatokkal táplálkozik.

Csikókeh

l. Mirigykór.


Kezdőlap

˙