Csindana

régibb neve a Szumba-szigeteknek.

Csindrel

Szeben vmegye DNy-i részében, a Szebeni hegység egyik legkiválóbb s a Frumoásza hegytömeg legmagasabb csucsa (2248 m.), Szelistyétől D-re, a Szeben és Cód forrásvidékén, azon helyen emelkedik, ahol a Szebeni hegységből a Resinári hegysor kiágazik. A C. szivalaku, sziklatornyokkal övezett katlanában szép tengerszem van s ebből folyik ki a Szeben v. Cibin folyó. A C. megmászása Nagy-Szeben, Szerdahely v. Szelistye felől (Dúson át) 3-4 napot igényel.

Csinga

(Zrinyinél) v. csincsa (Szalárdi krónikájában), valami katonai hangszer neve. Akik kezelik, azokat Gyöngyösi csingásoknak nevezi.

Csinga

(Mephitis varians Gray), a menyétfélék közé tartozó állatfaj. L. Amerikai görény.

Csingene

törökül a cigány neve. Irodalmi kiejtéssel csingjáne, de nevezik kiptinek is.

Csingervölgy

l. Ajka.

Csinghai

Ningpo khinai város élénk forgalmu külső kikötője, a Jung folyótól balra, annak torkolata közelében; 1842 óta az európaiaknak is nyitva áll; 10 ágyuüteg védi. 1885., midőn a franciák Khinával háborut viseltek, az előbbiek ismételve bombáztatták és Sziakung nevü erődjét szétrombolták.

Csingkiang

több város neve Khinában; köztük a legjelentékenyebb az európai kereskedelemnek is megnyitott kikötőhely Kiangszu tartományban, a Jangce kiáng torkolatanál, mintegy 140000 lak., kat. és evang. hittérítő állomással. 1842. a brit hajóhad bombázta, 1853. a taiping-lázadás alkalmával földulatott, de azóta ujra felépült.

Csingtu

Szecsuán khinai tartomány fővárosa, felette termékeny sikságon, a Jangce mellékvize, a Minkiang mellett. C. a khinai birodalom egyik legjobban épült városa, 400000 lak.

Csinmetsző-gyalu

a hordócsin készítésére. Van két elüljáró és egy rendes vágánygyalukése. Tokja alul ives, egyik oldalt vezetékkel.


Kezdőlap

˙