Cuddapah

l. Kadapa.

Cuddy

arab folyadékmérték = 7,57 l.

Cudillero

v. San Pedro de C., község Oviedo spanyol tartományban, az Atlanti-oceán partján 2225 lak. Tengeri fürdőjét sokan látogatják.

Cudworth

Ralph, angol filozofus, szül. Allerban, Somerset grófságban 1617; meghalt 1668-ban mint a héber nyelv tanára a cambridgei-4i egyetemen, a hová 1645. neveztetett ki. Főművei: The true intellectual system of the universe (London 1678, latinra fordítva Mosheimtól Jena 1733) és Treatise concerning eternal and immutable morality (Lond. 1731). E művekben küzd az ateizmus ellen, a Platon eszméit egyezteti a keresztény hittel. A szerves lények magyarázatára képalkotó, plasztikai erőt vesz föl. Az erkölcsiséget, ennek kötelező erejét isten szelleméből származtatja; az erkölcsi igazságok éppoly érvényesek mint a matematikaiak, s az emberi elme veleszületett birtokát képezik. V. ö. C. E. Lowrey: The philosophy of R. C., New-York 1885.

Cuenca

1. 1833 óta, az Uj-Kasztiliából alkotott tartományok egyike Spanyolországban, Guadalajara, Teruel, Valencia, Albacete, Ciudad-Real, Toledo és Madrid közt, 17193 km2 területtel, (1887) 242462 lak. Felülete nagyon egyenlőtlen: magasabb hegyek, paramo-k, magas fensíkok takarják É-i és középső részeit, mesa-k v. meseta-k Ny-i és részben D-i részeit. A Serrania de C. ágai (Tragacetei hegyek, Sierra de Canales, Sierra de Valdemeca, Sierra de Bascunana stb.) terjednek el mindenfelé, legnagyobb magasságukat a Cerro de San Felipében (1800 m.) érik el. A Jucar felső folyásán kivül az időnként ki-kiszáradó Zancara, Rianzares, Cabriel, Guadiela, Cuervo és más kisebb patakok öntözik. Éghajlata erősen kontinentális. Termékenysége csekély; déli és nyugati részein gabonát termesztenek; a hegyek közt és az alcarriában, a Guadiela medencéjében állatokat tenyésztenek. A hegyei közt vas- és rézérceket bányásznak; Minglanillában sóhegy, több helyen sós források vannak. Legismeretesebb ásványvízforrása: a Fuencaliente, a Cabriel balpartján, 8 partidora van fölosztva. - 2. Az ugyanily nevü tartomány fővárosa Spanyolországban a Jucar és Huecar összefolyásánál, meredek sziklán, 903 m. magasban, püspöki székhely, (1887) 9747 lak. Egykoron posztószövéséről és ékszerkészítéséről hires volt, most Spanyolország egyik legkihaltabb városa. Az amfiteátrumszerüen épített várost körfalak csatolják a régi alcazarhoz. Több hid, a többi közt az 1523-ból való, 42 m. magas San Pabloi visz át a Huecaron és Jucaron. Székesegyháza szép gót épület. Környékén festői helyek vannak. C. Alonzo de Ojeda, Kolumbus egyik társának szülővárosa. - 3. C., v. Santa Ana de C., Azuay tartomány székhelye Ecuador dél-amerikai államban, a Matadero mellett, a jól öntözött és termékekben gazdag Ejido síkságnál, (1887) 25000 lak. A várost, amely most egyike az ország legszebben épült helységeinek, 1557. alapították, 1786 óta püspökség.

Cuerda

spany. hosszmérték, l. Cordel.

Cuernavaca

(mexikoi néven: Quauhnahuac), Morelos mexikói állam fővárosa, 1655 m. magas termékeny pompás völgyben, a Sierra de Guchilaque lábánál, (1889) 8500 lak., Cortez által épített templommal, jelentékeny rumfőzéssel.

Cuers

(ejtsd: küer), város Var francia départementban, 21 km.-nyire Toulontól, a Foux szakadéka mellett (1891) 3410 lak., nagy olajkereskedéssel.

Cuesmes

(ejtsd: küem) község Hainaut belga tartományban, 3 km.-nyire Monstól, (1890) 8469 lak., szénbányákkal, vasolvasztókkal és kohókkal.

Cueva

János, spanyol költő, szül. Szevillában 1550., megh. 1607 után. A spanyol nemzeti dráma megalapítója, ki a szinműirodalom reformálásához lényegesen hozzájárult. A költészet minden nemében tett kisérleteket, de legmaradandóbb műveit a dráma terén alkotta. Tragédiái a következők: Los siete infantes de Lara (L. hét gyermeke); La muerte de Virginia (V. halála); La muerte de Ajax Telamon, Principe Tyrano. Van még tőle 10 vigjáték is és egy nagy epikus költemény, a La conquista de la Bética (Szevilla, 1603; Madrid 1830-33), amely azonban jelentéktelen. Mindezek a munkák C.-nak 1582. Szevillában megjelent Obrasaiban foglaltatnak. Románcai a Biblioteca de autores espanoles 10 és 16. kötetében jelentek meg.


Kezdőlap

˙