De profundis

(lat.) a. m. a mélységből, a 130. zsoltár kezdő szavai (vulgáta, 129).

Deprosse

Antal, német zeneszerző, szül. Münchenben 1838 máj. 18., megh. Berlinben 1878 jun. 23. A müncheni kir. zene iskolában tanult, 1861. u. o. tanító lett és 1864 óta felváltva élt Frankfurtban, Coburgban, Münchenben, Berlinben. Egy oratoriuma és több kitünő dala van.

Deptford

(ejtsd: dettford), London (l. o.) DK-i külvárosa.

Depuratio

(lat.) a. m. megtisztítás, kitisztítás.

Deputatum

(lat.), uradalmi tisztek fizetésöknek egy részét terményekben, földben szokták kapni. Ennek elfogadott neve D. - D. A nyomdákban oly művek vagy hirlapok szedésénél, mely nem a szedett betük mennyisége szerint, hanem meghatározott hetifizetés szerint állíttatnak elő, D.-t adnak a szedőknek, mely abból áll, hogy óránként hány sort köteles mindenki szedni.

Deputatus

(lat.) a. m. kötet, képviselő, valamely küldöttségnek (l. o.) - deputációnak - tagja; igy nevezték különösen 1848 előtt a vármegyéknek az országgyülésekre küldött két-két követét.

De Quincey

(ejtsd: dekvinszi) Tamás, angol iró, szül. Greenhayban (Manchester mellett) 1785 ápr. 15., megh. Lasswadeban (Edinburgh mellett) 1859 dec. 8. Az ujabbkori essay-irók egyik legkitünőbbje. Gazdag szelleme, amelyre szokásos opiumm-evése (némmely napon 320 szemet vett be) sem volt tompító hatással, a tudományok minden ágazatát művelte. Nyelve és előadási módja egyaránt nagyszerü. Különösen érdekesek Jean Paul-, Goethe-, Schiller-, Herder- és Lessing-ről irt dolgozatai. A különböző lapokban szétszórtan megjelent Essays-kat összegyüjtötték és több izben kiadták, (Legutóbb Edinburg 1881, 16 köt.) Ezenkivül irt könyvei: Confessions of an english opium-eater (Lond. 1821), amely D. legsajátságosabb és legismeretesebb műve; The logic of political economy (u. o. 1814); Autobiographical sketches (1853) és Suspiria de profundis. V. ö. Mackenzie, Memoir of the life of D. (Boston 1859); Page, Thom de A. his life and writings (London 1877. 2 köt.); Masson, Thom de A. (u. o. 1887). Japp, D. Q., his life and writings (London 2. kiadás, 1890). U. az, D. Q., Memorials being letters etc. (Lond, 1891).

Der

l. Derr.

Dér

a harmathoz hasonlóan az által képződik, hogy a talaj vagy egyéb földi tárgyak hőmérséklete az alsó légrétegek harmatpontja alá száll, ugy hogy a levegő páráinak egy része a talajra s egyéb tárgyakra lerakódik. A D. képződésénél a harmatpont a fagypont alá esik, miért is a párák finom jégkristályok alakjában válnak ki. A D., iletve harmatképződésre mindazok a tényezők kedvező hatással vannak, melyek a talaj lehülését okozzák, igy p. a beültetett talajon nagyobb a dér, mert a növényzet hőkisugárzási képessége és az elpárolgása által okozott hőveszteség a talajt nagyobb mértékben hűtik le. Csendes idő és tiszta ég is kedveznek a D.- és harmatképződésnek; ködös éjjeleken harmat nem képződik, de dér igen. L. Zuzmara.

Der'a

(Der'at, Edre'at), a legnagyobb város Hauranban s egy török kajmakám székhelye. Hajdan Edrei (l. o.).


Kezdőlap

˙