Detrekő-Szent-Péter

(Blasenstein-Sanct-Peter, Plavecki Svati Peter), kisközség Pozsony vármegye malackai j.-ban, (1891) 671 lak.

Detrekő-Váralja

(Blasenstein, Podhrad), kisközség Pozsony vármegye malackai j.-ban, (1891) 714 tót lak. D. a herceg Pálffy-uradalom feje, kastéllyal és vadaskerttel. Detrekő várának romjai 419 m. magas hegyen feküsznek. Már 1296-ban királyi vár gyanánt okiratilag említve. 1398 Zsigmond király Stibor vajdának adományozta. A XV. sz.-ban a Bazini és Szentgyörgyi grófoké, ezeknek kihaltával a koronára szállott, mely zálogba adta az Augsburgi Fuggereknek, Európa ekkori leggazdagabb tőzséreinek.

[ÁBRA] Detrekő-Váralja.

A Fuggerektől I. Ferdinánd váltotta vissza Balassa Menyhárt számára, kinek kezén valódi rablófészekké vált a vár. A Comoedia Balassi Menyhárt árultatásáról cimü szinmű, mely jórészt itt játszik, leirja, mint leselkednek Balassa és cinkosai erdőkben, bokrokban s mint ütnek rá a vár alatt elhaladó bécsi és morva árus-emberekre. A zsákmányt a várba hurcolták, melyet a Comoedia elmés szójátékkal Gyötrőkő-nek nevez. A rablólovagoknak ugyanezen epigonja, a kor izlése szerint, pártolta az uj eszmét s annak egy hirdetőjét, a hányatott életü Bornemisza Péter prédikátort oltalmába részesíté. Bornemisza itt e várban nyomatta ki 1579-84. Postillájának egy részét, valamint Énekes könyvét és Prédikácóit. Történetének legérdekesebb része azonban az, hogy Bakics Péter, mint a vár egyik részbirtokosa, ide hozta s itt tartotta fogva Révai Péternek holicsi várából elrabolt fiatal és szép nejét. Forgách Zsuzsannát. A várat, a hozzátartozó uradalommal, Pálffy Pál gróf nádor vette meg III. Ferdinándtól s maig is utódai kezén van. 1619. Bethlen, a mult század elején II. Rákóczi Ferenc hadai foglalták el a császáriaktól. Falai alatt 1707. Stahremberg császári vezér seregei megverték Rákóczi vezérét, Ocskayt, mire utolsó parancsnoka, Sztupovszky, feladta a várat. Azóta romlásnak indult ugyan, de azért omladékváraink közül méltán sorozható az épebbek közé s mint ilyen különösen érdekes régi váraink berendezése szempontjából. Közelében cseppkőbarlang van. V. ö. Ipolyi A., Detrekő vár (Vasárn. Ujs. 1859. 41. sz.).

Détrempe

(franc., ejtsd: détrámp), vizfesték, mely enyvvel, gummival vagy más ragasztó anyaggal van keverve. Ebből származik az olasz tempera szó, mely az enyves festéknek általán használt elnevezése.

Detrich

Boldizsár, a liptómegyei régi nemes (Benedekfalvi D. családból), II. Rákócy Ferenc hű embere 1706 óta testőrtiszte, megh. Rodostóban 1762 dec. 22. A felkelés végével 1715. II. Ágost lengyel király magyarokból alakított testőrcsapatába lépett és Varsóban meg Drezdában szolgált más magyar nemes ifjakkal együtt. 1716. pedig Bercsényi hivására a török birodalomba költözött, 1740 óta végképen Rodostóban lakott, hol az egyházi anyakönyv kimutatása szerint családot alapított. (V. ö. Thaly Kálmán a Századokban 1889. 569-597.)

Detrimentum

(lat.) a. m. kár, veszteség.

De tripode dictum

(lat.) a. m. a triposzról mondott, vagyis orakulumszerü.

Detritus

(lat.), az a törmelék- s iszaptömeg, mit a folyók magukkal hurcolnak s folyásuk közben, különösen torkolatuknál leraknak és ezáltal mélyedéseket feltöltenek.

Detroit

(ejtsd: detrajt), Wayne county székhelye Michigan északamerikai államban, a D. partján, 30 km.-nyire az Erie-tótól, több vasuti vonal találkozásánál, (1890) 205876 lak., jelentékeny fémiparral, dohány-, sör-, vaggongyártással, fürészmalmokkal; élénk fa- és gabonakereskedéssel; kereskedelme részben a vizi utakat használja föl; (1889) 281 hajója volt 127430 tonna tartalommal. A szép és rendes utcákból, tekintélyes nyilvános épületekből, szép parkokból álló városnak számos a temploma, van szép városháza, nyilvános könyvtára (100000 kötetnél több). 1670 francia gyarmatosok alapították; amióta a nagy tavakon a gőzhajózás megkezdődött, D. gyors fejlődésnek indult. (1830. még csak 2222 lakosa volt, 1850. 21019.

Detroit

Károly, l. Mehemed Ali Pasa.

Detrusorium

(lat.), halcsontból készült műszer, melynek egyik végén apró szivacsdarabka van megerősítve s melyet arra használnak, hogy a bárzsingba jutott s ott megakadt olyan idegen testeket, melyek a gyomornak és a bélnek nem ártanak, a gyomorba letolják.


Kezdőlap

˙