Dicks.

növénynevek mellett Dickson James skót botanikus nevének rövidítése. Szül. 1738. Skótországban, megh. 1822 aug. 14. Broad Greenben. Legnevezetesebb munkája: Fasciculi plantarum cryptogamicarum Britanniae (London 1785-1801, 4 köt. 12 tábl.).

Dickson

(ejtsd: dikkszn), county Tennessee É.-amerikai államban 1680 km2 területtel, 12460 lak., Charlotte székhellyel.

Dickson

Oszkár svéd kereskedő, Nordenskjöld sarkvidéki utazásainak fő támogatója. Született Göteborgban 1823. Vadászati és madarászati szenvedélye kedveltették meg vele a földrajzi tudományt. 1868. Ehrensvärd gróf keltette föl a sarkvidéki utazások iránti érdeklődését, azután D. maga ajánlkozott Nordenskjöld utazásainak támogatására. Ő fedezte az 1870. grönlandi expedició összes költségeit, az 1872-73. spitzbergi telelés nagy költségeit, az 1875. expedició költségeit teljesen, az 1876-iét részben. Csupán az 1878-1880. Vega-expedició költségeihez 120000 svéd koronával járult. Nagylelkü adakozásaiért sokféle kitüntetéssel jutalmazták.

Dicksonia

L'Hérit. (növ.), harasztfa v. tőkével terjedő haraszt a Cyatheaceae családban egy vagy többször szárnyalt lombbal; mintegy 20 faja él a tropikus tartományokban. Némely faja üvegházi disz. Diszkertek árnyékos és nedves helyeire is kiválóan alkalmas. Homokos lombföldet v. erikaföldet, 5-10° nyirkos meleget szeret. A D. antarctica Labill., 13 m. magas törzsü; óriás nagyságu levelei vannak, Uj-Hollandiában honos.

Diclinia

(gör., növ.) a. m. kétágyiság, kétháziság v. másháziság, a virágzó növényeknek az az állapota, midőn egy faj növénynek ivarszerve: a himje meg a termője, külön-külön virágban van. A kétházi v. másházi virágban tehát mindig csak egyféle ivarszerv van Linné rendszerében D. a 21-23. sereg összefoglalása. - Diclinus flos a. m. egyivaru, különéltü v. özvegy virág, a pároséltü virág ellentétje, midőn az ivarszervek nincsenek együtt egyvirágban (flos hermaphroditus), hanem külön virágban van a him (himes virág, flos staminigerus, virágos kender vagy a kukorica szártetőző bokrétája, jele [ÁBRA] másikban van a termő (termő vagy magvazó virág, flos pistilligerus, magvas kender v. a kukorica cső jele [ÁBRA] l. még, Egylakiak és Kétlakiak. - Diclines irregulares Jussieu rendszerében az özvegyviráguak.

Dicliptera

Juss. (növ.), az akantuszfélék génusza 600 fajjal a földkerekség tropusain. Ritka kerti virág.

Diclytra

v. diglitra (növ.), sajtóhiba folytán Diclytrá-ból származott és használatos kerti virágnév; l. Szivbimbó.

Dicotyledones

(növ.), l. Kétsziküek.

Dicotyles

Cuv. (állat), l. Pekári.

Dicranum

Hedw. (növ.), lombos moha, hazánkban 22 faj. A D. palustre Brid. tőzeges réteken nő a haza felsőbb vidékein. Rokongénusza a Dicranella Schimp. (Angstroemia C. Müll.) hazánkban 11 fajjal.


Kezdőlap

˙