Dirschau

járási székhely, Danzig porosz kerületben 31 km-nyire Danzigtól, a Visztula balpartján vasut mellett (1890) 11897 lak., vas- és fémöntéssel, cukor- és gépgyártással, bádogedénykészítéssel; marha-, fa és gabonakereskedéssel. Legjelentékenyebb épülete a kat. gót templom.

Diruta

1. Ágost, olasz zeneszerző, 1580-1655. 2. D. Girolamo, olasz zeneszerző, szül. Perugiában; 1593 óta orgonista volt Gublió-ban, 1609-ben pedig egyházi karmesternek ment Chioggiába. Halálának idejét nem ismerjük. D. többi között Báthory Zsigmond erdélyi fejedelemnek is tanára volt és ennek tiszteletére nevezte el főművét: Il Transilvano-nak (Dialogo sopra il veromodo di sonar organi et stromenti, Velence 1615). V. ö. Krebs G., G. Dirutas Transilvano (Rostock 1893).

Dis...

alatt nem talált szók Disz alatt keresendők.

Dis

római alvilági isten, 1. Dis pater.

Dis

(fr. Ré diese; ol. Re diesi; ang. D sharp), a zenében kereszt (#) által félhanggal felemelt D.-t jelent.

Disagio

l. Agio.

Disamis

logikai műszó, az ugynevezett harmadik figura egyik módusa: M i p M a S = S i p. P. Némely jó polgár ellenzéki, minden jó polgár hiven teljesíti áll. kötelességeit. Ennélfogva némely állami kötelességeit hiven teljesítő ember, ellenzéki.

Disapprobatio

(uj lat.) a. m. helytelenítés.

Discanthaceae

(növ.) l. Ernyősviráguak.

Discantus

(lat., franc. déchant zene) a XII. sz.-ban fejlődni kezdett többszólamuságnak egyik neme, melynek főelve, az organum párhuzamos mozgásával ellentétben, a szigoruan megtartott ellenmozgás volt. Az organum és a D. egybeolvadásából fejlődött ki később az ellenpont (l. o.). A D. eleintén csak kétszólamu volt; a cantus planus dallamának minden egyes hangja ellenében egy másik magasabb szólamot énekeltek, és pedig anélkül, hogy azt előbb felirták volna, ez utóbbit az énekesek rögtönözték (contrapunto alla mente; chant sur le livre). Később két v. három diszkantáló hangot használtak s ekkor azután az irásbeli kidolgozás elkerülhetetlenné vált. A legrégibb «regulaediscantandi» szerint csak a nyolcad, ötöd és elsőd hangköz voltak megengedve. D. alatt azonkivül a Szoprant (Cantus; fr. Dessus) is értik.


Kezdőlap

˙