Diakrazit

(antimonezüst, ásv.), összetételét magyar neve fejezi ki, képlete Ag2 S. Rombos rendszerbeli kristályokban s vaskos tömegekben, különösen a Harzban (Andreasberg), Badenben (Altwolfach) s Chamarcilloban. A név Beudanttól való (dis, kétszer, krasis-keverék). Haidinger allemontitja nem egyéb mint D.

Diskurzus

(franc. discours) a. m. beszélgetés; diskurál, beszélget, mulat, társalog. Diskurziv, beszéd közben, mellesleg; diskurziv megismerés, a megismerésnek az a módja, melyet nem közvetlen az érzékek nyujtanak, hanem logikai gondolkodás utján a fogalmak segítségével nyerünk; ellentéte az intuitiv (belső vagy külső szemlélet utján nyert) megismerésnek.

Dislocatio

l. Elhelyezés.

Dismal Swamp

(ejtsd: disszmel szvomp), mintegy 800 km2 területü, nagy mocsár az Egyesült-Államokban Virginia és É.-Karolina határán; azon félsziget közepét foglalja el, amelyet a James-river öböl és az Albemarle-sund határolnak; egy részét a Drummond-tó alkotja, amelynek az Albemarle-sundba van lefolyása. A D. a legészakibb része Virginiában azon mocsár- és tósornak, amely közel 1500 km. hosszuságban majdnem megszakítás nélkül huzódik el Florida déli végéig, ahol Everglades néven végződik. Az egész mocsarat növénylepel takarja. Ujabban Norfolktól Elizabeth Cityig széles csatornát vezettek rajta keresztül és széleit kiszárították. Nincs már messze azon idő, midőn az óriási mocsár nagyobb részét ki-fogják szárítani és a benne elkorhadt növényi anyagokat tüzelőanyagul felhasználni.

Dismembratio

(lat.) a. m. részekre osztás, szétdarabolás, különösen ingatlanoknál. Dismembrator, l. Diszmembrator.

Dis moll

(zene), az A moll alaphangnem mintája szerint Disre alkotott lágy (moll) hangnem; hanglépcsője a következő: Dis, Eis, Fis, Gis, Ais, H, Cis. Előjegyzése hat kereszt #. Kevés darab van ezen hangnemben irva, többnyire csak mint mellékhangnem v. átmenetekben fordul elő; D. helyett néhol Es mollt is lehet használni. Bach S. Wohltemperirtes Klavier-ja II. részében a 8. sz. Praeludium és Fuga D.-ban van.

Dison

(ejtsd: dizon), község Liege (Lüttich) belga tartományban, 8 km.-nyire Limbourgtól, a Vesdre egyik mellékvizénél, vasut mellett, (1890) 13271 lak., posztó- és nagy gyapjukelmegyárakkal.

Dispache

(franc., ejtsd: diszpás, olasz, dispaccio), tengeri károknak felszámítása, s az erről a kiszámító külön hivatalnokok által (dispacheur) felvett okirat.

Dispar

(lat.) a. m. egyenlőtlen. Disparatus különnemü, egybe nem illő; D. fogalmak a logikában azok, melyek «merőben» különböznek egymástól; p. vörös és vörös szin közt lehet foki különbség; a vörös és sárga szin között nagyobb a különbség, de mégis van átmenet köztük, ez minőségi különbség; szinek és hangok közt azonban még nagyobb a különbség, mert össze sem hasonlíthatók egymással, ezek diszparatok. Disparitas a. m. egyenlőtlenség.

Disparagium

(közép-lat.), nem hozzávaló személlyel kötött házasság.


Kezdőlap

˙