Elegyrész

kőzettani értelemben valamely összetett kristályos kőzetet alkotó ásványok mindegyik annak elegyrésze. A gránitot p. földpát, quarc s csillám alkotja, e három ásvány tehát a gránitnak E.-e. Amely E. ásványnak mindig meg kell lenni a kőzetben, hogy az illető kőzet előálljon, az lényeges E.-e az illető kőzetnek. Gránit p. a nevezett három ásvány nélkül nincs, azoknak jelen kell lenni, hogy valamely kőzetet gránitnak mondjunk. De lehetnek az összetett kristályos kőzetekben oly ásványok is, melyek nem éppen szükségesek az illető kőzet alkotásához, amiért is az ilyenek járulékos E-k v. zárványok. Némely gránitban p. a három említett ásványon, mint lényeges E.-ken kivül turmalin, amfibol, zirkon stb. szokott lenni; miután ezek nélkül is az illető kőzet gránit lenne, azért ezek a gránitnak csakis járulékos E.-i vagyis zárványai. Az összes ásványok között csupán v. 20 van, melyek az összetett kristályos kőzetekben mint elegyrészek gyakrabban szerepelnek, ezek: földpát, quarc, csillám, angit, amfibol, olivin, szerpentin, magnetit, klorit, leuzcit, nefelin, diallagit, lupersztén, enstatit, bronzit, kordierit, zirkon, gránát, apatit, glaukofán, epidot stb.

Elegysuly

(charge, brute; total load.), vasutaknál a haszon- és holtteher összege. Haszonteher a szállítandó áru sulya, holtteher az elszállításukra szükséges kocsik sulya.

Elejzon

(gör.) a. m. könyörülj, légy irgalmas.

Elek

(Alexea), nagyközség Arad vmegye eleki j.-ban, (1891) 968 házzal és 6629 lak., közte 1174 magyar, 3883 német, 99 tót és 1427 oláh. A járási szolgabirói hivatal székhelye, van takarékpénztára, ipartestülete, 3 gőzmalma, vasuti állomása, posta és táviróhivatala, postatakarékpénztára. Termékeny határa 15 260 ha.

Elek

Szent, népszerü szent, ki gazdag római fia volt s állítólag 410 táján atyja házában a lépcső aljában mint koldus halt meg. E. legendája eredetére nézve görög és szirus, a nyugatra csak a X. sz.-ban jutott el. Számos feldolgozása van, az elsőt valószinüleg a francia Thiband de Vernon készítette a XI. sz.-ban. Az E.-legenda nálunk is a legszebbekhez tartozik, szövege megvan a Peer, Érdy-, Tihanyi- és Kazinczy-kodexekben. Vesd ö. Beöthy Zsolt: A szépprózai elbeszélés a régi magyar irodalomban, I. köt.

Elek

1. Tengermelléki bán volt a XII. század elején. Birtokai a Dráván tul feküdtek; testvére Márton ispán, a csatári monostor alapítója volt s igy minden valószinüség szerint a Gutkeled nemzetségből származott (Pauler Gy. A magy. nemz. tört. az Árpádházi királyok alatt. I. 297, 606. l.). Alighanem ő volt a bán 1116. a dalmáciai háboru idején, midőn a velenceiek Zára mellett a magyar sereget megverték.

2. E. Fejérmegyei diódi (diósi) nemes a XII. század derekán. 1162. ennek a házába tért pihenni IV. István, midőn a székesfejérvári vesztett csata után III. István elől menekülve a pesti rév felé futott. E. nem volt akkor otthon, de felesége addig marasztalta a trónjavesztett királyt, mig férje haza érkezett, aki aztán Istvánt elfogta s kiszolgáltatta III. Istvánnak.

Elek apa

Benedek Elek irói álneve.

Élekhalokfű

(növ.), Veszelszki szerint a. m. pásztortáska. Dunántul a papvirágnak vagyis Leucanthemum vulgarénak v. más hasonló fehérsugaras fészkes növénynek (Anthemis) népies neve. Fehér sugárvirágait egyenként «élek halok» szó ismétlésével le szokás szaggatni, s hogy élek v. meghalok-e, a fészken maradt utolsó szirm szabja meg, aszerint t. i., ahogy az élek v. halok szó jut az utolsó sziromra.

Élektra

1. A hét pleias egyike, ki Zeustól a trójai királyi ház törzsatyját, Dardanost, szüle. Ő vitte a palladiont is Ilionba; székhelye Szamotráké. Róla nevezték el Téba egyik kapuját. 2. Agamemnón és Klytaimnéstra leánya; az eposz még nem ismeri, először a lirikusoknál fordul elő, a tragikusoknak pedig kedvelt alakja. Öccsét, Orestést, atyja gyilkosainak kezéből megmentve Fókiszba küldi Strophios királyhoz és a boszuállásban is segíti. Anyja és Aigisthos egy szegény mykenaii földmiveshez kényszerítették nőül, ki tiszteletből nem érintette őt; később Pyladés neje lett s tőle Médónt és Strophiost szülte. Sorsát Sophoklésnek s Euripidésnek fenmaradt É.-drámái örökítik meg. - Sophoklés Elektráját Csiky Gergely fordításában nagy hatással adják elő a nemzeti szinházban, ami főként Jászai M. művészi játékának köszönhető.

Elektricitás

l. Elektromosság.


Kezdőlap

˙