Enriquez

(ejtsd: enrikedsz) Gomez Antal (tulajdonképpen Enriquez de Paz), spanyol költő, szül. Segoviában 1600 körül, halála idejét nem tudják. Korán hadi szolgálatba lépett, de az inquizició üldözése elől 1636. kénytelen volt Amsterdámba menekülni; itt áttért a zsidó vallásra, amiért az 1660 ápril 14-iki autodafén Sevillában im effigie elégették. 22 komédiája van, melyeknek nagy értéke nincs, noha egynémelyikük, Calderon neve alatt előadatva, sikert aratott. Nevezetesebb művei: Las academias morales de las Musas (Madrid 1660, Barcellona 1704); La culpa del primer peregrino (Rouen 1664, Madrid 1735); Luis dado á Dios (Páris 1645); El siglo Pitagrico (Rouen 1647 és 1682, Brüsszel 1727); La politica angelica (u. o. 1647); El Samson Nazareno (u. o. 1647, Madrid 1670). Műveinek válogatott gyüjteménye, mely lirai költeményeket, két drámát és La vida de don Gregorio Guadana c. novellát foglal magában, a Quevedo- és Aleman-tól kiadott Bibliot, de autores espanoles 33, 42 és 47. köt.-ben van meg.

Ens

volyó és város, l. Enns.

Ens

(latin) a. m. a létező, a dolog, a skolasztikusoknál minden létező dolog. - E. entium, a dolgok dolga, azaz isten; E. rationis, ami csak a gondolatban van, ellentétben az E. reale-val, ami a valóságban van.

Enschede

(ejtsd: enskhede), város Oberyssel németalföldi tartományban, a porosz határ közelében, vasut mellett, (1891) 15615 lak., gyapjufonókkal és szövőkkel, kartonszövetkészítéssel. 1862. egy tüzvész csaknem egészen elpusztította.

Enschedé

hollandi nyomdászcsalád, alapítója E. Izsák, szül. Groningenben 1681. 1703. Haarlem városában alapított nyomdát, mely fia, E. János (szül 1708 jun. 10., megh. ugyanitt 1781-ben) alatt lett nagyhirü, ki azt betüöntődével szerelte fel. 1768. adta ki János első betükönyvét: Proef van letteren, welke gegooten worden in den nieuwe Haarlemsche lettergietery c. alatt, mely leginkább gazdag irás- és gót betüivel tünt ki. A maig is E. és Zonen név alatt fennálló nyomda Haarlemben nagy gyüjteményét őrzi a XV. sz.-ból reá maradt betükölyük és betüodoroknak; a hollandi postabélyegek jelenleg e nyomdában gyártatnak.

Emsel

l. Réső.

Ensemble

(franc., ejtsd: anszanbl) a. m. egészben, együttesen, mind; különösen zenészeti és szinielőadásoknál, amidőn az összes közreműködők együttesen játszanak; továbbá egyes többhangra, különösen négy hangnál többre irt zeneművek, hol az egyes hangoknak külön-külön kell képviselve lenniök, dalműveknél és oratoriumoknál a quintettek, sextettek és finálék.

Ensete

(növ.), l. Pizang.

Ensifer

(lat.) a. m. kard- vagy pallosvivő, a régi német birodalomban a szász választófejedelemnek, mint a birodalom főmarsalljának cime.

Ensisheim

város Felső-Elzász német birodalmi kerületben, 25 km.-nyire Kolmartól az Ill és a Quatelbachi-csatorna mellett, (1890) 2709 lak., fémáru készítéssel, igen szép városházával. Környékén kelta eredetü sirokra találtak.


Kezdőlap

˙