Epaunum

régi helvét város, melyben 517. zsinatot tartottak és mely 563. elpusztult; ma Evionnaz falu van helyén, 5 km.-re délre St.-Mauricetől, Wallis svájci kantonban.

Epe

a máj váladéka, melyből az epehólyagba s innen, vagy az epehólyag mellőzésével direkt uton a vékonybél felső részébe, a duodenumba ömlik az oda vezető epevezeték a ductus choledochus utján. Az epe közömbös vegyhatásu, csak ha az epehólyagban időzött, nyer alkalikus reakciót. Fajsulya 1026-1032; a párolt viz fajsulyát 1000-nek véve. Szine az ember és husevő állatok frissen elválasztott epéjének vörös vagy sárga-barna; a növényevőké, a nyul-, juh-, liba stb. állatoké világos vagy piszkoszöld szinü, közbül áll a marhaepe barnazöld szine. Az epehólyagban hosszasabban időzött emberepe egyébiránt szintén zöldesbarna szinü. A friss epe szaga, kivált ha hevítjük, a mosuszra emlékeztet. Ize édeses-keserü. Az épen elválasztott epe átlátszó, a hólyagban hosszasabban időzött nyulósan zavaros; ez onnan van, mert az epehólyag falában nyálkamirigykék vannak, melyek nyálkás váladéka az epe közé keverődik. Ha az epe vizét elpárologtatjuk, kitünik, hogy benne 2-5 százalék szilárd alkotórész van. A hólyagban hosszasan időzött epe egyébiránt 7-17 százalék szilárd alkotórészt is tartalmaz, ami onnan van, mert az epe a hólyagban vizet veszít, besürüsödik.

Az epe leglényegesebb alkotórészei az epesavak és festőanyagok; a benne előforduló nyálka az epeutak és epehólyag nyálkamirigyei váladékaként kerül beléje. A vizfürdőn besürített marhaepe mint sötét, alaktalan tömeg feltauri inspissatum neve alatt ismeretes a gyógyszertárakban. Az igy besürített epéből alkohollal az epe minden alkotórészét, a nyálkaanyag kivételével ki lehet vonni. Csontszénnel ismételten összerázva az alkoholkivonatot s melegen szürve, festőanyagaitól tisztul meg, minthogy ezek a csontszénhez odatapadnak. Az igy megtisztított alkoholkivonatból éterrel kiválaszthatók az epesavsók, mint szurokszerüen összeálló, csillagalaku tüpamatokban kijegecesedő csapadék, melyet jegecedett epének szoktak nevezni. Ezek képezik az epe szilárd alkotórészének legnagyobb részét. A legtöbb emlősállat és az ember epéjében két epesavsó fordul elő; ezek a glikokolsavas és taurokolsavas natrium. Mindkét epesav natriumától sav hozzáadása által, p. hig kénsav hozzáadása által, megfosztható. Ezenkivül is mindkét epesav, u. n. párosult epesav, amennyiben viz felvétele mellett két-két külön testre esnek szét. A glikokolsav alkaliakkal, v. hig ásványsavakkal több órán át főzve kolsavra és glicerinre, a taurokolsav pedig kolsavra és taurinre hasad. A kolsav tehát mindkét epesavban fordul elő. Ezeken kivül előállítottak még emberepéből antropolsavat, a disznók epéjéből hiokolsavat és a libaepében kenokolsavat; a hiokolsav mint hioglikokolsav, kenokolsav mint kenotaurokolsav fordulnak elő az epében.

Az epe festőanyagai közül a vörös-barna szinü epében leginkább bilirubin, ellenben a zöldszinü epében biliverdin elő fordul. A bilirubin az epéből ennek kloroformmal való kezelése által kivonható. Vérömlenyekben a vér festőanyagának széteséséből képződött rozsdaszinü festőanyag, a hematoidin található, mely minden lényeges tulajdonságaiban a bilirubinnal azonos, s igy a két festőanyag azonossága fölött nem lehet kétség. A bilirubin élenyülés és vizfelvétel által biliverdinné s más festőanyaggokká változik át. Az epét a máj a belekből s lépből nyert vérből készíti. Az epesavak mint nitrogént tartalmazó alkotórészek, melyek közül a taurokolsav még ként is tartalmaz, csak fehérjékből képződhetnek a májban. A festőanyagokat illetőleg pedig kétség nem áll fenn, hogy ezek a vörös vérsejtek festőanyagából, a hemoglobinból képződnek. Ezt bizonyítja az a körülmény, hogy a bilirubin azonos a hematoidinnel, valamint, hogy a vizeletben előforduló urobilint ugy a bilirubinból, valamint a hemoglobinból is sikerült előállítani. Az epében még előforduló lecithin, koleszterin, zsirok, az epe szerves alkaltészeihez tartoznak; ezeken kivül viz és sók, ezek között vas is fordul elő az epében. Az epe festőanyaginak képződése a vérsejtek hemoglobinjából, továbbá az a körülmény, hogy a lecithin és koleszterin is a vérsejtek lényeges alkotórészei, hogy továbbá az epében található vas a hemoglobinból hasadt le s hogy a vérsejtekben fehérjenemü anyag fordul elő, melyből az epesavak képződhetnek: mind arra utalnak, miszerint az epe szerves anyagai nagy részének képzésére az anyagot a vörös vérsejtek szolgáltatják. Ezek tehát a szervezetben folytonosan szétesnek.

Az epe elválasztása a májban folytonos, de csak ha a bélben emésztés foly, ömlik a különben az epehólyagban meggyülő epe a bélcsőbe. A naponta elválasztott epemennyiséget 550-650 cm3-re becsülik. Ételfelvétel után mindig nő az epe elválasztása és étkezés után a 3-5. órában éri el tetőfokát. Tetemesen növeli az epeelválasztást a hus vagy általában a fehérjék élvezete. Mint minden mirigy müködésére, ugy az epeelválasztásra is van az idegrendszernek befolyása. A vékonybelekbe ömlő epe ott a gyomorpéppel találkozik, melynek sósava az epesavak nártiumát köti meg, minélfogva a vizben oldhatatlan epesavak hófehér tömeg alakjában kiválnak és a peptonok kivételével az oldott fehérjéket magukkal ragadják. A szénhidrátokra is alig van befolyása az epének. Annál fontosabb azonban a zsirokra. Sárgaságban, ikterusban szenvedő egyéneknél, kiknél az epe a bélcsőbe nem jut, s azért az epeutakból a vérbe felszivatik, a bélsár büzös, zsirdus; maguk az ilyen betegek pedig rendesen elsoványodnak. Az E. eszerint a zsirok felszivódását mozdítja lényegesen elő, valamint a rothadást gátolja a bélcsőben. Tapasztalati tény, hogy az epe több zsirt képes oldani, mint a mennyit már is oldva tart. Sóinak fenmaradt nátriuma vagy káliuma a hasnyál által készített zsirsavakkal egyesül, szappanokat képez, miáltal az epe a zsirok felszivódásának lényeges előmozdítója. Az epének a rothadást gátló hatását illetőleg tény, hogy a bélcsőben sokkal élénkebb a rothadás, ha az epe abba nem folyik, tény azonban az is, hogy az epe maga igen könnyen rothad. Az epe e rothadásgátló hatása azért nem az epének antiszeptikus szerepében van, hanem abban, hogy a felszivódást a bélben lényegesen előmozdítja s a rothadás kifejlődésére a bélbennéknek időt nem enged. Hozzá még sietteti az epe a bélmozgásokat is, miáltal a bélbennéket higabbá teszi és gyakoribb székürülést okoz.

Épée

(franc., ejtsd: épé), csakis szurásra alkalmas egyenes, keskeny pengéjü kard; magyarul népiesen spádé. A középkorban a nagy kétélü, vágásra is alkalmas, nehéz, egyenes kardot is spatá-nak (espada, espé, épée) nevezték.

Epée

Károly Mihály, abbé de l', a siketnémaoktatás megalapítója, szül. Versaillesban 1712 nov. 25., megh. Párisban 1789 dec. 23. Először pap volt, azután a jogi tanulmányokra adta magát, nemsokára azonban ismét visszatért a teol. tanulmányokra. Troyesi kanonokká tették, de janzenista elvei miatt Beaumont, a párisi érsek csakhamar elmozdította állásából. Ettőlfogva visszavonulva, teljesen tanulmányainak élt. 1765. könyörületességből két siketnméma leányt fogadott fel. Teljesen ismeretlen lévén mindennel, ami a siketnémák oktatása körül addig történt, maga talált fel a siketnémák tanítására egy módszert, mely az arc- és tagmozdulatok s az ujjak játékának művészies alkalmazásán s az irásbeli érintkezésen alapult. Később, amint lassankint megismerkedett a siketnéma-oktatás irodalmával, a hangbeszédre való tanításnak is engedett, bár korlátolt helyet a maga rendszerében. A sok jó eredmény által bátorítva, egész életét a siketnémák oktatásügyének szentelte. 1770. Párisban saját költségén siketnéma-intézetet alapított, melyet néhány évvel később a Montmartre-ra tett át s igazi nevelőintézetté alakított. 1785. megnyerte XVI. Lajos s a francia állam segítségét is. Élte utolsó éveiben egész Európa tisztelettel adózott neki s rendszerét mindenfelé elfogadták. Mária Terézia is Bécsben az ő elvei szerint alapított egy siketnéma-intézetet, melynek élére tanítványait Storkot és Mayt állították. Fő munkája: Institution des sourds et muets par la vue des signes méthodiques (Páris 1776. két kötet).

Epefestékek

l. Epe.

Epehajtó szerek

(cholagoga), olyan gyógyszerek, amelyek az epének a beleken át való kiürítését fokozzák; nem mindig azáltal, hogy az epeelválasztást növelik, hanem azáltal is, hogy belek féregszerü mozgását erőteljesebbé teszik, s igy a már kiválasztott epének ujra felszivódását gátolják meg az epekeringésben szereplő epe mennyiségének csökkentése által. Az E. ennélfogva rendesen erőteljes hashajtók is; igy az áloe, az epealma, a jalapa, a podofillin, a kikirics, a rebarbara, a keserüsó, a foszforsavas nátrium és kéneső sók, különösen a kalomel. E szerek egyrésze azáltal is hat, hogy azon csekély nyomást, mely mellett az epekiválasztás történik, fokozza, különösen ha a gyógyszeres folyadék kortyonként fogyasztatik (mint az p. Carlsbadban az ottani vizzel történik). Az E.-et olyankor rendelik, mikor az epevezeték bármi okból eldugult, vagy pedig a gyomor és a vékonybelek felső része hurutos; Beaumont kisérletei u. i. azt bizonyítják, hogy ezen szerek valami módon a kapuvisszérbeli vérkeringést is módosítják s ezáltal a gyomor és belek vértartalma csökken.

Epehólyag

(vesica fellea), a máj alsó felszinén fekszik, az embernél a jobboldali 9-ik borda csucsa mögött. 8-14 cm. hosszu, 3 cm. vastag; mintegy 35 cm3 epét képes befogadni. Megkeskenyedő vége (u. n. nyaka) a 3-4 cm. hosszu epevezetékbe (ductus cysticus) folytatódik, s ez a májból jövő epevezetékkel a közös epevezetékké (choledochus) egyesül, mely a gyomorvégi bél (duodenum) lemenő részének hátulsó falán nyilik. Az E. nyakában van a valvula spiralis Heisteri. Nem minden gerinces állatnak van E.-ja, hiányzik p. a lónál, tevénél, ceteknél, szarvasnál stb.

Epehólyagmetszés

(cholecystotomia), az epehólyagnak a hasüreg felnyitásával járó felhasítása. Sebészeti operáció, melyet az epehólyag köveinél, epehólyaggenyedések, savófelhalmozódás, az epevezető cső eldugaszolása és szükülete miatt végeznek. Nem ritkán ilyenkor az egész epehólyag eltávolítása válik szükségessé, midőn azután a májvezető csövén keresztül juthat el az epe rendeltetési helyére, a nyombélbe. (Epehólyagkimetszés a. m. Cholecystectomia.)

Epeios

1. Pánopleus fia, ki 30 hajóval jött Trója alá s Patroklos halotti játékain győz az ökölharcban; de sokkal hiresebb mint művész, ő építé ugyanis a trójai lovat, készítette Hermés szobrát s a trójai lónak ércutánzatait. Más monda az Areidák vizhordójává teszi. - 2. Endymión fia, eliszi király, ki a versenyfutásban testvéreit legyőzve nyeri el atyja trónját. Alattvalóit róla epeioszoknak nevezték s csak később éleioszoknak (éliszieknek) Éleiosról, testvérének s Poseidónnak fiáról.

Epeira

L., a kerekhálóspókok (Orbitelariae) rendjének keresztespókfélék (Epeiridae) családjába tartozó póknem, melynek több faja hazánkban is igen közönséges, l. Keresztespók.


Kezdőlap

˙