Fano

kikötőváros Pesaro e Urbino olasz tartományban, 12 km.-nyire Pesarotól, az Adriai-tenger partján, a Metauro torkolata közelében, vasut mellett, (1881) 9484 lak., pompás festményekkel diszített templomokkal. Főterén a szerencse szobrával ékesített kut áll. Kikötője kevésbbé látogatott.

Fanon

(franc., ejtsd: fánon), a katonaságnál a puskacsőbe dugható, rövid vessző végén levő szines zászlócska, mellyel némely hadseregekben a csapatok szárnyas altisztei fejlődéseknél, gyülekezéseknél stb. a csapat arcának végpontjait jelezték. Jalonnak is nevezték és az azokat vivő altiszteket jaloneursnek.

Fanosodás

l. Fan és Pubertas.

Fanö

a Friz-szigetekhez és Ribe kerülethez tartozó dán sziget az Északi-tengerben, Jylland Ny-i oldalán, 54 km.2 területtel, (1890) 3200 lak. Földje nagyobbára homok; a legelők száma is csekély. A lakosok nagyobbára halászattal és áruszállítással foglalkoznak. A sziget két községre oszlik; ezek Norby és Sönderhö; az előbbi tengeri fürdővel.

Fanövekedés

l. Fa.

Fansaga

Kozimó, olasz építőmester, ki barokstilban dolgozott, szül. Bergamoban, megh. 1678. Előbb Rómában, utóbb Nápolyban élt, hol számos templomot, palotát, emlékművet épített, igy p. a Terézia-templomot (1605); a Ferdinánd-templomot (1628); az uj Jézus-templom remek főoltárát stb., s több magánházat.

Fantaszma

v. Fantom (gör.), a. m. ábránd, rém.

Fantaszmagória

(gör.), kisérteties alakoknak, szellemeknek stb., optikai készülékek segítségével való előidézése. Az első ilyféle mutatványok Robertsontól (Páris 1798) valók, ki Laterna magicát használt. Berlinben Enslen produkálta magát hasonló mutatványokkal. L. Varázstükör.

Fantaszta

az olyan, ki üres képzelgéseken csüng, melyeket megvalósíthatóknak tart, az életben a kalandost hajhássza. - Fantasztikus, ami a képzelet tulzott önállóságából ered és szántszándékkal eltér a józan valódiságtól. Mindig van benne valami csinált, valami erőltetett. Rendesen tulvilági jelenésekkel van összekötve.

Fantázia

1. Képzelet. - F. a zenében, l. Ábránd.


Kezdőlap

˙