Felelős miniszterium

l. Miniszterium.

Felelősség

l. Fokozatos felelősség és Sajtójog.

Felelős szerkesztő

l. Szerkesztő.

Felemás

(Szinkopa). Az e cimen ismeretes zenetét a mesterséges harmonia gyakran használt fajához tartozik, a zenének lüktető, nyugtalanul hullámzó szinezetet kölcsönöz; megosztott hangnak is nevezik. Lényege abban áll, hogy bizonyos harmóniák lényeges hangjai az illető ütenynem keretében hosszabb vagy rövidebb ideig feltartóztatva érvényesülnek. Az ily feltartóztatások minden szólamban előfordulhatnak. Ha pusztán csak lényeges hangokra vonatkoznak, akkor a F. csak ritmikai, de ha változó harmóniák hangjaira támaszkodik, akkor harmoniai alakzatot nyer. - F. a malomiparban (németül Überschlag) a dara és derce tisztításakor képződő, a szállókorpánál könnyebb termék. L. Daratisztító- és Dercetisztító gépek.

Felemáslomb

(növ.), a növénymorfológiában v. teratologiában az az eset, midőn egy növényen v. egy hajtáson kétféle, még pedig egymástól tetemesen különböző levél van. Ilyen nálunk a rezgő nyárfa, melynek hajtásain szivalaku sürüszőrü, a fán pedig kerekded, kopasz levelek vannak.

Felemásnövény

(planta heterophylla seu diversifolia), az olyan növény, amelynek alsóbb levelei a felsőktől tetemesen eltérnek. Ilyen a pásztortáska, a repce, retek stb., de gyakoribb a vizi növények közt, melyeknek vizbe merült levelei sallangosak, a vizből kint lévők hántatlanok v. kevésbé sallangosak. L. még Alkalmazkodás és Felemáslomb.

Felemásspórásak

(növ. heterosporeae), olyan edényes virágtalanok, melyeknek kétféle nagyságu és értékü, t. i. apróbb (him) és nagyobb (női) spórája van. Amabból himtelep lesz, a him ivarszervekkel, emebből a nőtelep az archegoniummal. Ilyen spórája van a vizi harasztoknak meg a korpafüféléknek. l. Edényes virágtalanok és Egyféla-spórásak.

Felemásszárnyuak

(állat), 1. Félfedeles szárnyuak.

Felemástagu virág

(növ., flos heteromerus sive heterocyclicus), az olyan virág, melynek örvei nem egyenlő taguak, p. 5 metszetü kehelyre és sziromra 3 him és háromtagu termő következik. Ilyen p. a Valeriana, vagy a három-himes tyukhur.

Félemelet

(ol. mezzanin, franc. entresol), igen alacsony emeletsor szolgalakások, boltraktárak stb. számára. Rendesen a földszint és az első emelet közé igtatják be, de bármely más emeletsor magasságának kettéosztásával is megkaphatjuk. L. Emelet.


Kezdőlap

˙