Fleury de Chaboulon

(ejtsd: flöri di sabulón) Ede, francia báró és I. Napoleon császár titkára a 100 nap alatt, szül. 1782., megh. Párisban 1835 szept. 28. Miután előbb a nemzetőrség soraiban és azután a földmivelésügyi miniszteriumban működött, az Elbáról visszatérő császár előbb jogtanácsossá, majd első titkárává tette. A waterlooi csata után F. Londonba távozott, ahol Memoires pour servira l 'histoire de la vie privée, du retour et du regne de Napoléon I. en 1815. c. művét adta ki (1819., 2 kötet). Később visszatért hazájába és 1834. a képviselőháznak lett tagja.

Fleury-Housson

francia iró, l. Champfleury.

Flexio

l. Flektálás.

Flexura

(lat.) a. m. hajlás, görbülés; a nyelvtanban a. m. hajlítás, ejtegetés. - F. sigmoide, l. Bél.

Flgge

növénynevek melett Flügge János (szül. Hamburgban 1775 jul. 22., meghalt mint hamburgi orvos Barmbeckben 1816 jun. 28. nevének rövidítése. Mint botanikus a pázsitféléket ismertette (Graminum monographia, Hamb. 1810).

Flibustiers

(franc., ejtsd: flibüsztyié, ang. freebooters) a. m. kalózok; mások szerint ez a szó az angol flyboat-ból származik (holland. vlieboot, franciául flibot) a. m. könnyü sajkások. Ezt a nevet viselik a XVII. sz. végén és XVIII. sz. elején azon vakmerő franc. és angol kalózok, akik magukat partitestvéreknek (freres de la côte) nevezték és a nevezett évtizedekben Amerika partjain valóságos rabló-hadjáratokat vittek véghez, mignem több tengeri hatalom által üzőbe vétetve, a XVIII. sz. elején tönkretétettek. A F. zászlóját «vig Roger»-nek hivták s fekete szinén halálfő és fövenyóra diszlett. (L. Bukanálás) Ujabb időben kalózok más országokban is szert tettek a rémületes F. névre, mint p. a Walker-féle szabadcsapatok, melyek 1856. Nikaráguát ejtették hatalmukba, valamint azok az északamerikai önkéntesek, kik a kubai lázadást támogatták.

Flickel

Pál, német festő, szül. Berlinben 1852., Weimarban, azután Düsseldorfban képezte ki magát tájképfestővé, beutazta Németországot és Ausztriát, 1877. pedig Olaszországba utazott. Olasazországi tájképein különösen a délvidéki buja növényzet ábrázolására törekedett. A 80-as években kiváló előszeretettel a Keleti-tenger parvidékének egyes részleteit (Prerow) kezdte festeni; egy gyönyörü verőfényes bükkerdejével 1886. a berlini műtárlaton nagy aranyérmet nyert. Későbbi képei: Az Ilse völgye a Harz-hegységben (1888); Uj-Brandenburgi táj (1891); Erdei magány, Bükkerdő (1892).

Fliedner

1. Frigyes, német evang. teologus, szül. Kaiserswertben 1845 junius 10. 1870-ben követségi pap lett Madridban, hol evangelikus hitközségeket, árvaházakat, könyvkereskedéseket alapított. Kiadja a Revista cristiana, Amigo de la Infancia s a Blätter aus Spanien hirlapokat. Könyvei: Blätter und Blüthen (költemények, Heidelb. 1886); Röm. Missionspraxis auf den Karolinen (Lipcse 1890); Die Evangelisation in den röm. Ländern (Güterloh 1892).

2. F. Tódor, l. Diakonisták.

Fliese

(német, ejtsd: flíze) a. m. kőből faragott vagy agyagból formált égetett négszögü lemez, mely a fal v. a padozat burkolatául szolgál. L. Burkoló lemezek.

Fligely

hegyfok Ferenc József-földön, az é. sz. 82° 5' alatt, amelyet Peyer és Weyprecht fedezett föl; ez volt a legészakibb pont, ahová az expedició tagjai eljutottak.


Kezdőlap

˙