Folerit

l. Nakrit.

Foley

(ejtsd: fóli) János Henrik, angol szobrász, szül. Dublinban 1818 máj. 24., megh. Londonban 1874 aug. 24. Először a dublini Society of Artban, azután a londoni Akadémián képezte ki magát. Már első művei: Ino és Bacchus (1840); Lear és Cordelia (1841); Prospero elbeszéli kalandjait Mirandának (1843); Ifju a folyó partján (1844) nagy és méltó hirnevet szereztek neki. Legsikerültebbek képmásszobrai: Hastings lord nagy lovasszobra és Dutram szobra Kalkuttában, Clive lordé Shrewsburyben; Herbert lordé a londoni hadügyminisztérium épületén, Albert hercegé a Hyde-parkban, Stuart Jakabé Ceylonban, Campdené Westminsterben stb. 1858. a londoni akadémia tagja lett.

Folia

(növ., a lat. foliumból) a. m. levelek; - F. anthos, l. Rozma, - F. aurantii, l. Narancs, - F. betle, l. Bételbors, - F. carobae, l. Jacaranda, - F. dictamni cretici, l. Majorána, - F. faham, l. Angroecum, - F. jaborandi, l. Pilocarpus, - F. lauri a. m. babérlevél, - F. laurocerasi a. m. babérmeggylevél, l. Borostyánmeggy, - F. malabathri, l. Cimetfa, - F. olivellae, l. Cneorum, - F. semiauriculata, l. Elferdülés, - F. Sennae, l. Szennalevelek, - F. Sennae Germanicae, l. Dudafürt, - F. uvae ursi, l. Medveszőllő. - F. a technikában, vékony lemezek. A tükrök gyártására az ón-F.-t, drágakövek befoglalására az ezüst-F.-t használják.

Foliacae

a. m. levelesek, De Candolle rendszerében a sejtes növényeknek egyik csoportja (mohák).

Foliáns

l. Folio.

Foligno

(ejtsd: folinnyo) v. Fuligno, az ugyanily nevü járás székhelye Perugia olasz tartományban, 40 km.-nyire Perugiától, vasut mellett, püspöki székhely, (1881) 8753 lak., bőr-, gyertya- és szappangyártással és confetto-készítéssel. Jelentékenyebb épületei a XIII. századból való székesegyháza, a szent Anna temploma, Bramantetól való kupolával; ebben volt Rafaelnek képe, a F.-i madonna, amelyet most a vatikánban őriznek; pinakothekával, amelyben római faragványokat és umbriai festők képeit őrzik. F. az ókori Fulginia, amelyet 1281. a perugaiak leromboltak, 1305-1439-ig a velf Trinci-t ismerte el urául. IV. Jenő pápa az egyházi államhoz csatolta. 1739., 1831., 1833. és 1854. heves földrengések rongálták meg.

Folio

(olasz, a lat. foliumból származik) a. m. levél; F., a legnagyobb könyvforma, magyarul ivrét, mely az ivnek kétrétre való összehajtásából áll. A könyvnyomtatás feltalálása idején ilyen formában állították elő a könyveket, melyeket aztán foliáns-oknak is neveztek. - F. a kereskedelemben, a kereskedelmi könyvek számozott lapja, vagy pedig két egymás mellett levő oldal, melyeknek egyike (a baloldal) a Tartozik, a másik (jobboldal) a Követel része a F.-nak. Ez a két oldal a számozásnál egy számot kap.

Folium

(lat.) a. m. levél; a könyv lapja; F. recto, az első oldal, ellentétben a F. verso-val, mely a hátlapot jelenti. - F. dentatum, fogaslevél.

Folkestone

(ejtsd: folksztn), város Kent angol grófságban, a Pas de Calais partján, 130 km.-nyire Londontól, vasut mellett, mészkődombokon, (1891) 23700 lak., tengeri fürdővel és molokkal védett kitünő kikötővel, amelyből naponként indul egy hajó Boulogneba. Az áruforgalma nagyobb (mintegy 300 millió frank értékben) mint Doveré, mig ennek a személyforgalma nagyobb. Szülővárosa a hires Harveynek, akinek emlékére szobrot emeltek benne. 449. a brit Mortimer itt verte meg a Hengist vezérlete alatt álló angolszászokat.

Folkething

(Volks-Thing), a dán képviselőháznak neve. L. Ding.


Kezdőlap

˙