Forte

Olasz zene-előadási kifejezés, a. m. erősen. A zeneművekben néha egészen kiirják, néha pedig csak egy f-fel jelzik. Van többféle módosulása, u. m.: fortissimo, nagyon erősen; mezzoforte, középszerü erővel (mf); forte tenuto, erősen és kitartva (f-ten.); poco forte, kevéssé erősen (pf), fortepiano, erősen s aztán mindjárt gyengén (fp). Ujabban az intenziv erőteljesség jelzésére a zeneirók három fff-t is szoktak használni. Különben mint minden dinamikus jelzés a zenében, ugy a forte s annak módosulásai is csak relativ értelemben veendők.

Forteguerri

Miklós, olasz költő, szül. Pistojában 1674., megh. Rómában 1735 febr. 17. A papi pályára lépett s élete legnagyobb részét az örök városban töltötte, magas egyházi méltóságokra jutva. A XVIII. századbeli olasz szatirikus költészetnek egyik legjelesebb művelője volt; e nembeli munkái közül legkiválóbb a 30 énekre terjedő Ricciardetto, mely gazdag főleg a kat. egyház elleni gunyolódásokban; üde nyelvezete és könnyen folyó verselése miatt a maga korában kedvelt olvasmány volt. Irt még kisebb szatirákat is, lefordította Terentiust, Euripides Ifigenia Taurisban-ját stb. A Ricciardetto legujabb kiadása a Sonzogno-féle Olcsó könyvtárban (Milano 1885). Élete a R. 1813-diki kiadása előszavában, Fabronitól.

Fortepiano

a zongora olasz neve.

Fortescue

(ejtsd: forteszkju), 1. öböl D.-Amerika D-i végében a Magelhaes-szorosban, 45 km.-nyire a Froward-foktól, a Brunswick-félszigeten; kitünő kikötőül szolgál. - 2. F. 280 km. hosszu folyó Ny-Ausztrália gyarmatban; a Bruce-hegy lábánál ered. ÉÉNy-nak folyik és a d. sz. 21° 10' alatt az Indiai-oceánba torkollik. Itt szakad vége az Ashburton torkolatától É-i irányban a part mellett gyakorolt gyöngyhalászatnak. 1878. Gregory fedezte föl.

Fortescue

(ejtsd: fortkjú), régi angol nemes család, mely a Hódító Vilmossal Normandiából átjött Le Fort Robert-et tekinti ősének. Azt beszélik, hogy ez a vitéz normann Vilmost a senlac-i csatában (1066) saját pajzsával földte és hogy innen kapta nevét (erős pajzs). A család cimerében most is e szavak olvashatók: Forte scutum salus ducum. A család nevezetesebb tagjai: F. János, V. Henrik kisérője, ki a 100 éves francia háboruban sok babért aratott. Idősb fia, F. Henrik, Irországban főbiró volt, mig az ifjabbik, János mint kancellár és politikus emelkedett hirre. János nevü unokájától származott, F. Hugh, sir, ki 1721. a Clinton bárói cimet és peer-méltóságot kapta és 1746. Clinton gróffá lett (megh. 1751). A grófi méltóság ő vele megszünt, a bárói azonban féltestvérére, Mátyásra szállott (megh. 1785).Ennek fia, Hugh (szül. 1753) Ebrington viscount- és F. gróffá lett (megh. 1841 jun. 16.). - Hugh, a 2. F. gróf, 1783. szül. és mint Ebrington viscount a whig-párt soraiban nevet szerzett. 1839. ir lord-lieutenant lett, 1846. pedig a kir. család lord-steward-ja (megh. 1861 szept. 14.). - Hugh, a 3. F. gróf (szül. 1818 ápril. 4.), szintén a politikai pályára lépett. 1841. parlamenti tag lett. 1846-ban a kincstár lordja és 1847. államtitkár, mely állásban különösen a szegényügy körül érdemeket szerzett. Ő irta a: The health of towns (1844), Parliamentary reform (1859 és 1884) és Public school for the middie classes (1864) c. munkákat. Szembaja miatt 1865. visszavonult a közpályától. - F. János, sir, politikus, jogtudós, VI. Henrik király bizalmas embere, kancellárja és a mostanában kettős ágban virágzó pair-család őse. Oxfordban végezte tanulmányait és azután a Kings Bench-nél főbiró lett. A két rózsa közötti polgárháboruban a Lancaster-családnak kelt védelmére és ekkor irta: De natura legis naturae c. munkáját. Később Margit királynéval Franciaországba menekült, hol Eduard herceg számára a De laudibus legum Angliae c. hires munkát szerkesztette (kiadta Amos., Cambridge 1825). Ebben a munkában az angol alkotmányra valóságos panegirikuszt zengedez és szembetünőleg sorolja fel Anglia kormányainak előnyeit. Harmadik műve a hasonlóan fontos: The governance of England (másként: De monarchia). Ebben az alkotmányos monarchia előnyeit tünteti fel az abszolutisztikus kormányzatu országokkal, első sorban Franciaországgal szemben. Ez a munka is a középkori irodalomban ritkítja párját. (Kiadta ujabban Plummer C. oxfordi tanár 1885). 1471. visszatért Angliába és 1485 körül halt meg mezei birtokán, Ebringtonban.

Fortes fortuna adjuvat

(lat.) a. m. bátraké a szerencse.

Forth

1. 185 km. hosszu folyó Skóciában; a Ben Lomond környékén levő hegyes vidéken Aberfoyle alatt ered; negy kanyarulatokban átfolyik Stirling és Clackmannan grófságokon, Alloanál, hol öböllé szélesedik, hajózhatóvá lesz. - 2. F. öböl (angolul Firth of F.), 75 km. hosszu öble az Északi-tengernek; két részre oszlik, a K-i mintegy 52 km. hosszu, Dunbar és Fifeness-fokok közt kezdődik, Ny-felé keskenyebb lesz, megint kiszélesbül és ujabban keskenyebb lesz Queensferry és North Queensferry közt, ahol nem szélesebb másfél km.-nél és ahol nagyszerü hid vezet rajta keresztül. Queensferryn tul az öböl ujra kiszélesedik; ezen részének hossza 22, átlagos szélessége 3-4 km. Alloanál kezdődik a folyó, amelyen 70 tonnás hajók még Stirlingig is fölmehetnek. Az öböl partjai átlag nem nagyon magasak, de termékenyek és rajtuk számos helység és falu épült. Nehány sziklás sziget is (Colm. Inch. Keith) van az öbölben, amelyet kereskedelmi hajók örökösen szelnek keresztül-kasul. Partjain épültek Edinburg kikötővárosa, Leith, Musselburg, Portobelo, Newhaven, Granton, Kirkcaldy, Dysart, Burntisland. A F.-and-Clyde-csatorna (57 km.) Grangemouthból Forlingba a szénmedencékhez vezet.

Fortification

(franc.) a. m. erődítés (l. o.).

Fortin

volt török gabonamérték = 1.41 hektóliter.

Fortis

(lat. a. m. erős, vitéz. A fonetikában ellentéte a lenis, ami gyöngét jelent.


Kezdőlap

˙