Főtisztek

a katonaságnál a századosok és az alantos tisztek (főhadnagyok és hadnagyok).

Főtisztelendő

és főtiszteletü, a felsőbb egyházi tisztviselők és testületek cime a Magyarországon bevett összes vallásfelekezeteknél, bár az utóbbi mégis inkább a protestánsoknál. A latin reverendusból lett a tisztelendő, a reverendissimusból a F. A katolikusoknál, a rendes papoknál vagy plebánosoknál magasabban álló egyházi férfiakat - az espereseket, archidiakonusokat, prépostokat, kanonokokat és püspököket, - a protestánsoknál csak a püspököket és az egyházkerületi főjegyzőket illeti meg a F. cim, de ez utóbbiakat sokan és sok helyütt főtiszteletüeknek is cimezik; valamint ez utóbbi szóval cimezik a protestánsoknál az oly egyháztestületeket, melyeknek elnöke v. társelnöke a püspök, minők az egyházkerület, egyetemes konvent, zsinat, vagy valamely nagyobb bizottság. Régebben a reformátusok a tiszteletes szót használták minden egyházi egyén cimezésére (tiszteletes püspök uram), de a jelen század közepe óta ez csak a segédlelkészek cime, azóta a rendes lelkészek is a kevésbbé helyes tisztelendő cimet használják. A rendes lelkészeknél magasabb állásu egyházi férfiak - a rendes és helyettes esperesek, egyházmegyei s kerületi tanácsbirák, jegyzők, teologiai tanárok - cime a protestánsoknál nagytiszteletü. - Az 1848. év előtti törvényeinkben szokásos befejezés (Conclusio) az országgyülési tagsági joggal biró főpapokat «Reverendissimi, Illustrissimi, Reverendi item ac Venerabiles in Christo Patres Domini»-nak, magyarul (1836 óta): «Főtisztelendő, tisztelendő és Krisztusban tisztelt atyák»-nak cimezi.

Főtörzsorvos

a katonaságnál a. m. a katonaorvosi tisztikarnak VI. v. VII. (ezredesi vagy alezredesi) rangosztályu tagja.

Főtőzsde

l. Tőzsde.

Főttbor

Ha a jóféle mustot felére lefőzzük, annak cukortartalma megkétszereződik, s az erjedés után is többnyire édes marad. Igy készülnek hazánkban a hölgyek számára készített (konty alá való) borok, melyek még ürömmel s más fűszerekkel kezelve a főttürmöst adják. A mustnak befőzését nem csak nálunk, de Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban déli Franciaországban is gyakorolják s a leghiresebb csemegeborok készítése körül felhasználják. A lefőzésnél azonban nagyon ügyelni kell, hogy a must oda ne égjen s meg ne kozmásodjék, mert ez által kellemetlen izt és szagot kapna. Legcélszerübb volna légritkított eszközökben a mustot besűríteni, midőn sem a must meg nem barnulna, sem kellemetlen izt és szagot nem kapna.

Fötterle

Ferenc, morva geologus, a bécsi cs. kir. geologiai intézet alapító tagjainak egyike, szül. Mramotitzon Morvaországban 1823 febr. 2., megh. Bécsben 1876. szept. 5. 1847. bányagyakornok Gmundenben. 1849. segédgeologus Bécsben, 1856. bányatanácsos, 1867. elnök-geologus, 1873. a geologiai intézet aligazgatója. Számos értekezést tett közzé a Jahrbuch der k. k. geol. Reichsanstalt kiadványaiban, különösen a pécsi és nógrádi kőszéntelepülésekről; és kiadta a Geologischer Atlas des österreichischen Kaiserstaates jeles térképét. V. ö. Litschauer Lajos, Bányamiveléstan.

Főttsó

(bány.), a sós forrásokbók kifőzött konyhasó. Ilyen sót főznek hazánkban Soóvárott.

Főtulajdon

a német magánjogban az eredeti tulajdonosnak a mást illető teljes haszonvételi s használati jog levonása után fenmaradó tulajdonjoga (dominium directum, nuda proprietas). Ilyen p. a hübérurat a hübérbirtokon illető tulajdonjog.

Főudvarmester

magy. királyi (Curiae regiae magister), egyike az ország kisebb zászlósainak, báróinak s mint ilyen a világi főrendekhez tartozik. Az országgyülés főrendiházának mai nap is tagja (1885. VII. t.-c.); 1848-ig pedig e tisztség viselőjének neve a királyi végzemények (törvények) záradékában felemlíttetett. Hatásköréről a régi magy. királyi udvarban nincsen egész biztos tudomásunk, de ugy látszik, feladatát az udvartartás, különösen pedig gazdasági ügyeinek vezetése képezte. Ujabban tisztéből folyólag csak a koronázási ünnepélynél működött, s a koronázásnál a kettős keresztet ő vitte a király előtt. L. még Zászlós urak és Királyi udvartartás.

Főuri rend

l. Főrendiház és Rendek.


Kezdőlap

˙