Gamin

(franc. ejtsd: game) a. m. mesterinas semmirekellő, különösen pedig a párisi utcai suhancok mintaképe. Bayard vigjátéka, Le gamin de Paris, hozta forgalomba.

Gaming

falu Scheibbs alsó-ausztriai kerületi kapitányságban, vasut mellett, (1890) 3887 lak., régi apátsági kastéllyal. Az apátságot, amely még romjaiban is nagyszerü, 1332. II. Albert alapította. A kastély a Festetich grófi családé.

Gamla-Elfsborg

l. Göteborg.

Gamla-Karleby

(finnül: Kokkola), kikötőváros a Bottni-öböl partján, Wasa finn tartományban (län), vasut mellett, (1890) 2302 lak., fa-, kátrány- és vajkereskedéssel.

Gamma

a görög betürend harmadik betüjének a neve (l. G.) A zenében régebben nagy nyolcad G zöngéjét jelentette, mely - kivált az énekkel szemben - a XIV. sz.-ig a legmélyebb kiinduláspontja volt az emberi hangnak, melytől egyszersmind az összes további hangmagasságok is számítottak. A franciknál manapság is mindenféle skála Gamme-nak neveztetik, még a fuhangszerek zárkáit is beleértve.

Gamma-függvény

l. Függvény.

Gammarus

(állat), a bolharákok rendjének Gammaridae családjába tartozó egyik ráknem, melynek néhány faja hazánk vizeiben is tenyészik.

Gammelsdorf

falu a bajorországi felső-bajor kerületben, 11 km.-nyire Moosbourgtól, (1890) 489 lak. Közelében (1842 óta) egy emlék jelöli meg azon helyet, ahol Bajor Lajos 1313 nov. 9. Szép Frigyes hadain győzelmet vivott ki.

Gammertingen

az ugyanily nevü járás székhelye Hohenzollern porosz hercegségben, a Lauchert mellett, (1890) 1125 lak., kötélgyártással, sörfőzéssel és kőbányával.

Gammó

l. Gajmó.


Kezdőlap

˙