Ghazali

mohammedán bölcsész, l. Al-Ghazzali.

Ghazel

a persáknál a lirai költemény egyik kedvelt formája, melyet e sz.-ban az orientalizáló német költők (Rückert, Platen) nyugaton is divatba hoztak. Sajátsága abban áll, hogy a két első sor pár rimjére mint alaphangra minden párosszámu sor vége rá rimel, mig a páratlan számu sorok rimtelenek (aa ba ca da... xa); az egész költemény terjedelme 10-40 sor körül váltakozik. E forma mintegy kacérkodik a monotoniával, azt azonban meggátolja a páratlan számu sorok szabad végződése és a G. mérsékelt terjedelme. Sem a ritmusfaj, mely lehet jambus, rokheus, daktilus (v. nálunk népdalszerü sor), sem a sorok hossza nincs kötelezőleg megszabva; a megkezdett forma azonban következetesen megtartandó. A végső sorba gyakran bele van szőve a költő neve. A persáknál Hafiz a G. legkitünőbb mestere. Nálunk csak egy-két esetben kisérlették meg (Vajda Péter).

Gházi

(arab) a.m. harcoló és különösen vallásharcos. Szultánok, kik a hitetlenek ellen győzedelmes háborut (ghazá, l.o.) viseltek, e melléknevet szokták felvenni s a szultánok adják a győzedelmes hadvezérnek. P. a Plevna melletti ütközetről hires Ghází oszmán pasa.

Ghazipur

(angolul: Ghazepoor), 1. járás a britindiai Északnyugati-tartományok nevü kormányzóság Benareszi kerületében Azamgarh, Benaresz, Dsaunpur, Sahabad és Ballia közt 3315 km2 területtel, (1881) 1.014,099 lak., akik közt 913,764 hindu. Földjét, bár a gangesz és néhány mellékfolyója folyik rajta keresztül, mesterségesen kell öntözni. Kulturnövényei: a kukorica, rizs, indigo, olajos növények, buza, árpa, sáfrány, ópium, pamut és cukornád, ez utóbbi kitünő minőségü. - 2. Fővárosa az ugyanily nevü brit-indiai járásnak a Gangesz balpartján, (1891) 32,885 lak., akik közt 21,824 hindu és 11,047 mohammedánus, a Sah Abdullah által a XVIII. sz.-ban épített palota romjaival, Lord Cornwallisnak mauzoleumával, aki 1805. itt halt meg, számos és élénk bazárral.

Ghazni

l. Ghaszni.

Gheel

(ejtsd: hel), község Anvers (Antwerpen) belga tartományban, 10 km.-nyire Molltól, a Nethe közelében, vasut mellett, (1891) 11,643 lak., bőrgyártással, posztószövéssel és csipkekészítéssel. G. érdekességét a környékén levő őrült-gyarmat teszi. G.-ben s a körülötte levő falvakban mintegy 37 km.-nyi kerületben körülbelül 1300 beteg van a lakosoknál az állam részéről teljesített fizetés fejében elhelyezve; a betegek ápolóik házában munkát is végeznek. Az egész telep 4 szekcióra van osztva, amelyek mindegyikének élén egy-egy orvos és néhány ápoló áll. V. ö. Duval, G. ou une colonie d'aliénés (1867); Peeters, Loi et réglements sur les établissements d'aliénés et la colonie de G. (1879).

Ghega

Károly, olasz eredetü osztrák mérnök, szül. Velencében 1800 jun 13., megh. Bécsben 1860 márc. 14-én. Sok ideig Olaszországban működött, majd Ausztiába ment s a Kaiser Ferdinand-Bordbahn építésénél 1840-42. pedig Tirolban dolgozott. Miután tanulmányutat tett az É-amerikai Egyesült-Államokban, elkészítette a Semmering-vasut tervét. 1849. az osztrák államvasutak építési központi igazgatóságának igazgatója lett. Munkái: Übersicht über die Hauptfortschritte des Eisenbahnwesens 1840-50 (Bécs 1853); Über nordamer. Brückenbau und Berechnung des Tragungsvermögens der Howeschen Brücken (u.o. 1845); Malerischer Atlas der Eisenbahn über den Semmering (u.o. 1855). Emlékére a Semmering-állomás közelében mellszobrot állítottak fel.

Gheluwe

(ejtsd: heluve), falu Ny.-Flandria belga tartományban, 4 km.-nyire Werviegtől, (1890) 4434 lak., cérna-, vászon- és csipkekereskedéssel.

Gherardesca

della, régi pisai család, mely G., Donoratico és Montescudaio grófságok tulajdonosa volt; a család a ghibellinek pártján állott. Két G.: Gherardo és Galvano Konradinnal együtt a vérpadon mult ki. Ghibellinek lévén, a guelf Viscontiakkal viszályba elegyedtek; hogy e harcban győzzön, G. Ugolino Pisa főhatalmára törekedett. De ebbeli kisérlete balul ütött ki s Ugolinot számüzték. Ekkor Firenzével és Luccával a köztársaság ellen harcolt, mely ennek következtében kénytelen volt őt visszahivni (1271). Hogy Pisát rákényszerítse, hogy az állam élére őt állítsa, 1284 aug. 6. a molavai csatában a pisai flottát elsüllyesztette, szövetkezett a guelfekkel saját pártja ellen és számüzetésbe küldte annak vezéreit. Egy Ruggiero Ubaldinitól vezetett felkelésben Ugolinot elfogták és két fiával: Gaddoval és Uguccioneval, vmint unokaöccseivel, Anselmuccióval és Ugolino il Brigataval együtt a Gualandi-toronyba (a későbbi Torre della fame) zárták, hogy éhhalállal vesszenek el. E tárgyat Dante: Poklában és Gerstenberg: Ugolio c. drámájában fel is használták. - Ugolinoval azonban a G.- család nem veszett ki. G. Gaddo (1316), Rieri Donoratico (1329) és G. Bonifácius a XIV. században magas hivatalokat töltöttek be és Bonifácius visszaszerezte Pisa régi szabadságát, elnyomott egy 1335-iki nemesi fölkelést és nagy tiszteletben halt meg (1340 dec. 22.). Fia, Rainero, a város kapitánya volt, de már 1348.meghalt. Vele a G.-k szerepe lejátszódott. A nemzetség egyes tagjai még ma is élnek Firenzében. V.ö. Del Noce, Il conte Ogolino della G. (Róma 1889).

Gherardi del Testa

Tamás gróf, olasz szinműiró, szül. Terricciolában 1818., megh. 1881 okt. 13. Eleinte ügyvédeskedett, de a tógát hamar sutba dobta, hogy egészen az irodalomnak éljen. Első sikerét az ötvenes évek elején Il Sistema di Giorgio c. vigjátékával aratta, de tehetsége egész teljében csak tiz évvel későbben mutatkozott. Ekkor irta három legjobb darabját: La carita pelosa, Il vero blasone, Coscienze elastiche. Mindhárom kiváló művészettel festi amaz időszak olasz társadalmát és még ma is sürün szerepel az olasz szinházak műsorán. G. különben egyike volt a legtermékenyebb iróknak és darabjai száma meghaladja az ötvenet; irt regényeket, lirai verseket is.


Kezdőlap

˙