Grand-Croix

(ejtsd: gran-kroá), La-, város Loire francia départementban, 5 km.-nyire Rive-de-Giertől, vasut mellett, (1891) 4535 lak., nagy szénbányákkal, mezőgazdasági gépgyártással.

Grand-duc

(franc., ejtsd: grán-dük) a. m. nagyherceg; grande-duchesse, nagyhercegnő.

Grande Armée

(franc.) a. m. nagy hadsereg, I. Napoleon dicső hadseregének a cime.

Grand Ecuyer

l. Ecuyer.

Grand-Eau

(ejtsd: grandó), 27 km. hosszu jobboldali mellékvize a Rhocircumfelxnenak, Waadt svájci kantonban; a Diablerets É-i oldalán szép völgyön és Aigle-en alul torkollik.

Grande nation

(franc., ejtsd: grand naszjón) a. m. nagy nemzet. I. Napoleon idejében francia nemzet cime, mely először 1797. az olaszokhoz intézett proklamációban fordul elő.

Grandes-Rousses

hegytömeg a franciaországi Alpokban, Savoie és Isere départementok határán, az Arc és Romanche közti vizválasztón. A Pic de l'Étendard v. Costa Blanc és a Scie (mindkettő 3473 m.) a legmagasabb csúcsai. A Saint-Sorlin nevü nagy glecser vizei az Arvant, a többi glecserek vizei pedig a Romanchet és az Eau d'Ollet táplálják.

Grande-Terre

(ejtsd: gran-terr), része Guadeloupenak (l.o.).

Grandeur

(franc., ejtsd: grandőr) a. m. nagyság, magasság: 1630 óta a francia püspökök cime, s azoké a nemeseké, akiket az altesse és excellence cim meg nem illet.

Grandeza

(spany.; olaszul grandezza), a spanyol grand méltósága és az ilyenhez méltó, kimért, ünnepélyes magaviselet; továbbá Spanyolország legmagasabb nemessége. L. Grand.


Kezdőlap

˙