Gulipán-szalonka

(Recurvir, avocetto Linn.), a kardcsőrü snepfnek a vadászok által használt neve L. Szalonkafélék.

Gulisztan

(persa) a. m. rózsakert. Szaadi egyik művének cime.

Gulliver utazása

Swift (l.o.) angol iró egyik hires munkájának cime.

Gulo

Storr (állat), a ragadozók rendjébe tartozó menyétfélék egyik neme, melynek teste már nem oly nyulánk, mint a menyété; farka alig testhosszuságu, alfeli mirigyei nincsenek, szőre hosszu. nevezetesebb faja az északi G. (G. borealis Nilss.), melynek szine barna, feketeszürkével keverve, szeme és füle közt világosszürke folttal és testének mindkét oldalán egy-egy hosszanti szürke csikkal. testhossza 85 cm., farkhossza 15 cm., vállmagassága 42 cm. Északi vidékeken lakik; a diluviumban egészen az Alpokig lement, jelenleg azonban elterjedése csak Norvégi déli részéig tart. A lemming pusztítója, de más emlősöket sem kimél. Ügyes, bátor, veszélyben még az embert is megtámadja. Bundáját különösen az észak-ázsiai népek használják. L. Menyétfélék.

Gulussa

Massinissa numidiai király másodszülött fia, ki 172. kr. e. atyját az ellen emelt vádakkal szemben Rómában megvédte. 149. a trónon követte atyját és a III. pún háboruban Róma szövetségében támadta meg Karthagót. Nem sokkal 146. után elhalt. Hatalmát fia, Massiva örökölte, kit utóbb Jugurtha (l.o.) megöletett.

Gulwa

ausztráliai folyó, l. Murray.

Gulya

v. gula, oly magyar marhából álló falka, melyet kora tavasztól késő őszig a szabad ég alatt a legelőn tartanak, a telet pedig akolban tölti, v. ha istállóban van is, nem kötik a jászolhoz, a tehenet nem fejik s a borjak késő őszig anyjukkal vannak. Megkülönböztetnek szilaj és szelid G.-t; utóbbi már némileg az istállóhoz van szoktatva. Gulyáknak nevezik helyenkint az üsző-, tinó-, tehén- és bikafalkákat. - Gulyás azon pásztor, ki a G.-t őrzi. Ez lehet öreg- vagy számadó-gulyás és gulyás-bojtár; utóbbi az előbbinek alá van rendelve.

Gulyáshus

régi magyar étel, mely következőképen készül: A marhahus egy v. többféle részét apró kockákra vágják, bográcsba rakják, bő vizben feleresztik, hagymával és paprikával füszerezik, 2-3 óráig nyilt tüzön lassan forralják, apró kockákra vágott burgonya v. csipetke szegélyezésével tálalják.

Gum

l. Goum.

Gumal

l. Gomal.


Kezdőlap

˙