Gyeplő

lószerszám, az a aszij v. kötél, mely a zabla karikájára van erősítve, s a befogott ló vezetésére szolgál.

Gyeplősmagu fenyő

(növ.), l. Havasfenyő.

Gyepmester

sintér, városokban és nagyobb községekben az álati hullák szabályszerü eltakarításával hatósgilag megbizott egyén. A gyepmesteri szolgálat hatósági felügyelet alatt áll és Gy. alkalmaztatását és teendőit, továbbá a gyepmesteri telepek elhelyezését és berendezését törvény (1888 VII. t.-c.), továbbá e törvény végrehajtására kibocsátott földmivelés-, ipar- és kereskedelemi miniszteri rendelet 60-69. §. szabályozza. A gyepmester régebben a hóhér teendőit is ellátta, sőt jelenleg is egyes helyeken ez utóbbi teendők a gyepmesterséggel, ha nem is hivatalból, kapcsolatosak.

Gyepnövények

v. gyepező növények (plantae caespitosae), nem annyira a gyepesen vagy bokrosan növő füvek (árvalányhaj, Festuca, Dechampsia coespitosa), hanem inkább amelyeknek tőkéje a földben messze szétterjed v. pedig tarackra ágazik s egyenletes pázsitgyepet vagy mezőt növeszthet. Ilyen az Alopecurus pratensis, Poa pratensis, P. trivialis, P. fertilis, P. nemoralis, a festuca elatior és F. rubra, az angol perje és olasz vadóc, az Agrostis stolonifera, Phleum stoloniferum stb.

Gyepnyiró

kertekben, parkokban alkalmazzák. Azelőtt csak nagyobb ollókat, u.n. Gy.-ollókat vagy sarlót használtak e célra, ujabban a dobos szerkezetü Gy. van elterjedve. Ennek metszőkészüléke csavarvonal alakban megerősített késekkel biró dobból áll, mely kések a rögzített ellenkés éle előtt gyorsan forgatva, az álló fűszálakat a nyiró gépek működéséhez hasonlóan lecsapják. A késesdob forgatását 1-2 járókerék és megfelelő fogaskerék vagy lánckerék-áttét eszközli; a járókerekek előtt kis vezetőkerekek is vannak s az egész gépet a munkás maga előtt tolja.

Gyeptőzeg

l. Tőzeg.

Gyepü

(növ.), a.m. kerítés, még pedig eleven Gy., ha élő fák (gyepübodza) v. bokrok (eleven gát, Lycium) alkotják, fonott Gy., ha mesterségesen levagdalt ágakból alakították.

Gyepübodza

(növ.), l. Bodza.

Gyepüfüzes

(Gyepü-Füzes, Kohfidisch), kisközség Vas vármegye felső-őri j.-ban, (1891) 850 német lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral. Gy. az Erdődy grófok uradalmának feje, kiknek itt szép kastélyuk van.

Gyepvasérc

l. Limonit.


Kezdőlap

˙