Hallószerv

l. Érzékszervek, Fül és Hallás.

Hallótaréj

l. Fül.

Hallótömkeleg

l. Fül.

Hallowell

Kennebec county székhelye Maine É.-amerikai államban, 75 km.-nyire Portlandtól, a Kennebec jobb partján, (1890) 3181 lak., gránitbányával, pamutfonással.

Hallstatt

község Gmunden felső-ausztriai kerületi kapitányságában, 18 km.-nyire Ischltől, az ugyanily nevü magas hegyektől (Gosauhals, Plassen, Krippenstein stb.) Körülzárt tónak Ny-i partján, 492 m. magasban, (1890) 789 lak., jelentékeny sófőzéssel (évi termelés több mint 80000 mm.), sóbányával és fafaragással. A komor környékü H.-i tó mellett a község házai mint fecskefészkek tapadnak a meredek hegylejtőhöz. Közöttük a Mühlbach magasról zuhan alá a szikláról. A régi plébánia-templomban a XV. sz.-ból való fafaragvány látható. Szép az evangélikusok temploma is. A tó partján álló sófőzőt nov. 17-től febr. 2-ig nem éri napsugár. Az uj, I. Ferenc Józsefről elnevezett tárna mellett 1846. régi, alkalmasint kelta sirokra (közel 1000) bukkantak; az itt talált tárgyakat, nagyobbára ércékszereket Bécsbe vitték egy kis gyüjtemény látható még a Rudolphsthurmban. H. bányáit már a legrégibb időkben művelték, amiről az ott talált kelta sirok tanuskodnak. A sófőzés 1563 óta kincstári monopolium. V. ö. Majsisovics, Das Gebirge um H. (Bécs 1873).

Hallstatti korszak

l. Ősrégészet.

Hällström

1. Gusztáv Gábor, svéd fizikus, szül. Ilmolában Österbotniában 1775 nov. 25., megh. Helsingforsban 1844 junius 2. 1801. az aboi egyetemen, 1828. pedig Helsingforsban a fizika tanára volt. H. vizsgálatokat tett a viz hőokozta térfogatváltozás és a legnagyobb sürüségére, a kombinációhangokra, a hőmérőre nézve stb. Számos matematikai és fizikai értekezést irt.

2. H. Ivar, svéd zeneszerző, szül. Stockholmban 1826 jun. 5. A jogot elvégezve, a trónörökös magánkönyvtárnoka lett, 1861. pedig Lindblad utóda mint zeneiskolai igazgató. A nemzeti zene egyik oszlopa: operái (A hegyek királya 1874; A manó arája, Wikingek utja, Nyaga, Swinaherde Péter) tetszetek, Virágok c. ének- és zenekari idillje dijat nyert.

Hallucináció

l. Érzékcsalódások és Hipnotizmus.

Hallue

(ejtsd: allü) v. Quérieux, kis folyó Somme francia départementban: Vadencourtnál ered és Amiensnél torkollik a Sommeba. Ismeretes az 1870 dec. 23. itt Manteuffel német és Faidherbe francia hadvezér közt vivott csatáról, melyben az utóbbi visszaszoríttatott.

Halluin

(ejtsd: alüen), község Nord francia départementban, 8 km.-nyire Turcoingtól, Menin belga várossal szemben, vasut mellett, (1891) 14841 lak., vászon- és damasztszövéssel, cérnafonókkal, székgyártással és olajprésekkel. 1587. az ugyanily nevü hercegségnek volt székhelye.


Kezdőlap

˙