Hampshiredown-juh

D.-Angolországban, igen sok southdown-vért (l.o.) tartalmaz, de nagyobb és kifogásolhatóbb testü mint utóbbi. Az állatok csak magasabb fekvésü egészséges legelőkön diszlenek, sok takarmányt kivánnak, de azt gyors fejlődés és könnyü hizás által meghálálják, l. Angol juhok.

Hampstead

London (l.o.) egyik külvárosa.

Hampton

(ejtsd: hemtn), 1. város, Surrey angol grófságban, 3 km.-nyire Kingstontól a Themse és vasut mellett, (1891) 5822 lak. Ismeretes a Hampton Court palotáról, amelyet 1514. Wolsey kardinális építtetett és 1526. VIII. Henriknek ajándékozott. E palota II. György idejéig az angol királyok lakóhelyéül szolgált. Képtára hires festők (Tizian, Van Dyck, L. da Vinci, Holbein, Murillo stb.) műveit tartalmazza. 1604. itt tartották I. Jakab elnöklete alatt a presbyteriek és az anglikán püspökök hires gyülekezetöket.

2. H., Elisabeth City county székhelye Virginia É.-amerikai államban, a James balpartján, 4 km.-nyire a torkolatától, (1890) 2513 lak., nagyon látogatott tengeri fürdőkkel. Fontosságát annak köszönheti, hogy közelében van a H. Roads nevü ága a Chesapeake-öbölnek, amelyet a Monroe és Calhoun nevü erősségek védenek; amaz az Egyesült-Államok legjelentékenyebb erőssége.

Hampton

János Somerset, sir, Pakington lord, angol államférfiu, szül. 1799., megh. 1880 ápril 9. Iskoláit Etonban és Oxfordban végezte, 1830. nagybátyjának (Pakington Jánosnak) birtokait örökölte, mire nevét is felvette. 1837. választották be a parlamentbe, ahol erős konzervativ irányban működött s Peel Róbert párthive volt. De midőn Peel 1846. a gabonaváűm eltörlését indítványozta, H. Bentinck s Disraelihez csatlakozott. 1852 (február) a gyarmatok miniszterségét vette át, melytől azonban még ebben az évben megvált. Azóta lassan szabadabb eszmékkel megbarátkozott és 1857. a zsidók emancipációja mellett nyilatkozott. A Derby-minisztériumban (1858) rövid ideig mint atengerészeti hivatal lordja működött s a kabinet visszalépése után a Bath-lovagrend nagykeresztjét kapta. 1866. ujra belépett a minisztériumba, ahol 1868. működött. 1874. Disraeli lord cimmel peerré nevezték ki.

Hampton-Court

l. Hampton.

Hámrák

l. Rák.

Hámtűtáska

az a vaspánt, mellyel a förhéckapocs a förhécre van megerősítve.

Hamu

a növényi és állati anyagok elégésekor visszamaradó ásványos alkotó rész. Régebben hamunak nevezték a nem nemes fémeknek izzitásakor keletkező fémoxidokat is (ónhamu, rézhamu, ólomhamu stb.) A növények hamuja mindig tartalmaz kálium-, magnézim- és kalciumoxidot, kénsavat, foszforsavat, kovasavat, néha vasat, klórt, nátriumoxidot és aluminiumoxidot is. A növények hamuját régebben a hamuzsir gyártására használták; a szappanfőzők, festők, fehérítők és cserzők még ma is ebből készítik a lugot. Némi alkalmazást talált még az üveg- és agyagáruk gyártásában és a fémkohászatban (a kemencék fészkének kitapaztására).

Hamuféreg

általában azon apró rovarok, melyek néha megmérhetetlen mennyiségben szoktak egyes kerti növényeket (káposzta, saláta stb.) ellepni. L. Levéltetvek.

Hamuka

(növ.), l. Szirtaranya.


Kezdőlap

˙