Hangolvasás

a siketnéma-oktatásnál azon képesség elnevezése, mely szerint a siketnéma gyermek, kellő világításban lévén a beszélő szája, az ajakak, illetve a száj mozgásaiból a beszéd megértését megtanulja.

Hangony

1. Alsó-H., kisközség Gömör vármegye rimaszécsi j.-ban, (1891) 704 magyar lakossal. - 2. Felső-H., kisközség u. o. (1891) 675 magyar lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral. Hajdani pálos kolostorát 1368. Hangonyi Lázár és fia Domonkos alapította; a XVI. sz.-ban elpusztult.

Hangoztató módszer

l. Olvasás.

Hangő-udd

Finnoszág délnyugoti félszigete, az ugyanily nevü kis kikötőhellyel, Gustavsärn erősséggel szemben. itt van a Finn-öböl É-i bejárata és ittvolt 1714 aug. 7. a svédek és oroszok közt azon tengeri ütközet, melyben Ehrenskjöld svéd admirális kis hajóhadával együtt az rooszok fogságába került.

Hangrend

v. hangvonzat (németül Vokalharmonie), a magyarnak s más ural-altaji nyelveknek az a sajátsága, mely szerint a magánhangzók közül a magas hangok csak a magasakkal, a mélyek csak a mélyekkel szeretnek egy szóban egyesülni. Bővebben l. Illeszkedés.

Hangrendszer

l. Zenerendszer.

Hangrés

l. Gége és Hang.

Hangrésgörcs

l. Glott hangsip,

Hangrokonság

l. Hang.

Hangsebesség

l. Hang.


Kezdőlap

˙