Harci játékok

l. Agon és Torna.

Harcképes

valamely csapat vagy hadsereg ha fizikai s morális ereje épségben van, ha minden a háboruban való használatra szükségesel fel van szerelve s ha zon helyzetben van, hogy a hadjárat minden követelményének megfelelhessen. Harcra kész pedig akkor, ha képes valamely ellenséggel rögtön szembeszállni.

Harckészség

átmeneti állapot a csapatok béke s mozgósított vizsonya közt. A H.-hez tartozik az összes hadszerek készentartása, a szabaságos állományu legénységnek s a tartalék egy részének behivása, a lövegek s hadszereknek fogatokkal való ellátása. A H. által a csapatoknak hadi célokra való alkalmasabbá tételét, az államnak pedig a teljes mozgósítás költségei s terheitől való megkimélését érjük el.

Harckocsik

(l. az ábrát). Az ókorban többnyire kétkerekü, hátul nyitott kocsik, melyekn két ember állott: a hajtó és a harcos. Az ókorban az ily H. pótolták a hiányzó lovasságot. Később különösen a persáknál és egyiptomiaknál a H.-kerékagyaira messzire kiálló éles kaszákat is erősítettek; több ily kocsi, megfelelő távközökkel egy arcat képezve, az ellenség közé vágtatott. H.-nak nevezték különben a középkorban azokat a nehéz hadiszekereket is, melyekből a XIV. sz.-ban a flamandok, a XV. sz-ban pedig a husziták szekérváraikat képezték.

[ÁBRA] Görög harckocsi.

Harcourt

(ejtsd: harkórt) Vilmos György Granville Vernon, angol jogtudós és parlamenti tag, szül. 1827 okt. 14. Cambridgeben tanult s 1854. ügyvéd lett Londonban. 1868. mint Oxford képviselője lépett az alsóházba, mely egyik legtehetségesebb és legékesebb szónokát nyerte benne. H. ugyan a liberális párthoz tartozik, de függetlenségét a párttal s magával a párt fejével, Gladstone-nal szemben is mindig megőrizte. 1869-ben tanár lett Cambridgeben, 1873. pedig Gladstone Solicitor general-lá nevezte ki, de ez állását csak 1874 februárig tartotta meg. 1880. belügyminiszter lett az uj Gladstone-kabinetben, de ez alkalommal, mint képviselőjelölt Oxfordban elbukott; Derby-ben azonban megválsztották. 1885. Gladstone-nal együtt visszalépett. 1886 juliusban Gladstone harmadik minisztériumában, mint a kincstár kancellárja kapott helyet. Ő irta a Times-nek a Historicus aláirással megjelent politikai leveleket, melyek találó erős kritikájuk által nagy feltünést keltettek. 1892 augusztusában a kincstárnoki tárcát vállalta el Gladstone utolsó kabinetjében. Több hatalmas beszédet mondott a Home Rule mellett, a lordok háza ellen pedig valóságos filippikákat intézett. 1894 februárban a felsőházat minden visszaélés melegágyának nevezte, aug. 1. pedig azt mondotta, hogy egyetlen egy alsóházi szavazatnak nagyobb a súlya, mint 200 lord szavazatának. Mióta Gladstone szembaja és aggkora következtében a közpályáról és a miniszteri elnökségtől visszavonult (1894 jul). azóta Hacourt lett az alsóháznak és nevezetesen a kormánypártnak vezére.

Harcriadói szerep

l. Riadói szerep.

Harcsa

(állat), Silurus L. a nyilthólyagu halak harcsafélék családjának egyik neme, nagy, lapitott fejjel, bajuszos szájjal, meztelen testtel. Mintegy 6 élő faja ismeretes az északi mérsékelt öv vizeiből, de nálunk csak egy faja tenyészik, a lesőharcsa (S. galnis L.), melynek felső állkapcsán kétoldalt egy-egy hatalmas, alsó állkapcsán pedig négy rövid bajusz emelkedik. Teste igen nyálkás, sikos és bőrében nincsenek pikelyek; feje teteje, háta és uszóinak széle kékesfekete, néha zöldesbe látszó, oldalai zöldesfeketék, hasa világosabb és olajzöld foltokkal tarkázott. Májustól juliusig ívik: 1-4 m. hosszura, 50-100 kg. nehézre is megnő. A csendes, mély, iszapos vizet szereti. Igen falánk és utonálló rabló, mely az iszapba vonulva meg, bajuszait folyton mozgatja s a kis halak utána kapnak, mint féreg után, mikor is a H. aztán elnyeldesi őket. Husa kövéár s meglehetős jó izü. Hazánk minden nagyobb folyójában tenyészik.

Hárcsir

v. hácsir, az olasz arciere szóból, elrontott elnevezése a bécsi császári testőrségnek

Harcszekér

l. Harckocsik.

Harctan

A harcászatot tárgyaló tudomány azon része, mely a seregrészeknek és csapatoknak harcravaló alkalmazásával foglalkozik.


Kezdőlap

˙