Harmadnapos

per (lat. processus tridualis), az erdélyi jogban birtok háborítási esetekben használt per, mely ugy mint az u. n. panaszos per, a legrövidebb perekhez tartozott, s minden jogkérdésnek mellőzésével csak a birtok ténykérdésén alapult H.-rel birtokháboritás miatt az élhetett, aki egy év óta békés birtokban volt. A H. hatalmaskodási kereset volt, s igy a birtokháborító a hatalmaskodás büntetésébe is esett.

Harmad negyed hangzat

E hangzat csak a hetes hangzatok második megfordításánál fordul elő oly formán, hogy a hetes hangzatok ötöd köze lesz a legalsó hang.

Harmadváltó

A váltóknak több példányban történt kiállítása esetébe a harmadik példány L. Váltó-másodlatok.

Harmala

Tourn, (növ.), l. Törökpirosító.

Harmalin

C13H14O2N: alkaloidja, amely avele izomer harmin társaságában, a Peganum Harmala növény magvainak héjában fordül elő. Szintelen kristálykákból áll; ize keserü. Sói sárgák. A krómsav harmalinsavvá oxidálja.

Harmand

(ejtsd: arman) Ferenc Gyula, francia utazó, szül. Saumurban 1845., Firenzében 1883. Mint orvos és természetbuvár kisérte Delaport hátsó-indiai expedicióját, mely Kambodzsát és Tonkingot kutatta át 1871-72. 1875-77. beutazta Kambodzsa és Anam egy részét. Utleirásai a párisi földrajzi társaság Bulletinjében, a Tour du mondeban és az Annales de l'Extréme Orientban jelentek meg.

Hármas

A zenében többféle értelme van. Mint cime valamely zeneműnek (Trio) olyan zeneművet jelent, mely csak három különböző hangszerre van irva. Mint szám: 3, ha hangjegy felett v. alatt áll, azt jelenti, hogy az a jobb v. balkéz harmadik (közép) ujjával veendő. Ha három egyenlő értékű hangjegy felett áll [ÁBRA] ivvel körítve, akkor a 3-as szám az érték egyenetlenségét jelezi.

Hármas egység

l. Dráma.

Hármas-halom

Három ivalaku emelkedés, melyek középsője a másik kettő közül kiemelkedik. A keraldikában rendesen a tulajdonképeni cimeralak, p. álatok, növények, kereszt (mint p. a magyar cimernél) stb. alapjául szolgál. Egymás fölé helyezett hármashalmokkal a heraldikai képirás a hegységeket ábrázolja.

Hármas-hangzat

az összes zenei harmoniák kiinduláspontját a H.-ok képezik, melyek harmadközü építkezés alapján bármely skála zöngéiből alakíthatók. A mai gyakorlati zenében négyféle faja van a használatban, u. m. a kemény (dur), a lágy (moll), a szükitett (ném. vermindert, franc. diminué) s a bővitett H. (ném, übermässig, franc. augmenté). A kemény H. ugy jő létre, ha bármely skála alapzöngéjét annak nagy harmad és aztán nagy v. tiszta ötödével kötjük össze, l. Hangzat.


Kezdőlap

˙