Hath

hosszmérték Keletindiában, = 1/2 yard, máskép Cosiedo-nak nevezik (l. o.).

Háthegység

Bereg vmegyében, a Borló-Gyil hegység egy láncolata, mely az Ilosva völgyétől Ny-ra terül el, l. Borló-Gyil.

Hatherley

(ejtsd: hetherli) Vilmos Page Wood lord, angol államférfiu és jogtudós, szül. 1801 nov. 29., megh. 1881 jul. 10. Winchesterben és Cambridgeben tanult. Az alsóháznak tagja volt 1847-1852-ig. 1849-től előbb a Lancaster hercegség alkancellára, később sollicitor general és alkancellár volt. 1868. a Gladstone-miniszteriumban lordkancellár lett és ekkor a peeri és bárói rangot kapta. 1872. lemondott hivataláról. V. ö. Sephens, Memoir of Baron H. (London 1883, 2 köt.).

Hathor

egyiptomi istennő, fején a napdiszkosszal és egy pár szarvval, tulajdonképen az égboltozatnak megszemélyesítése. E tekintetben olyan szerepe van, mint Náthnak, Matnak és Nutnak, tehát a napnak anyjaként fordul elő. Mint anyaistennőt gyakran tévesztik össze Isissel. Később aztán több alakra oszlik és mint sorsistennő szerepel (a 7 Hathor az egyiptomiak hét tündére). Egyiptom elgörögösödése idején Aphroditével forrt össze. Az egyiptomiak harmadik hónapja (Athyr) róla vette nevét.

[ÁBRA] Hathor.

Háthur

(Chorda dorsalis), l. Csontváz, Gerincesek.

Háthurosak

hurgerincesek, ősgerincesek (állat, Provertebrata Chordata), állatkör, mely bonctani tökélyre nézve a gerincesekhez legközelebb áll. Ideiglenes vagy állandó chordával (háthur), állkapcsok, páros végtagok, csigolyák, fej és koponya nélkül. Mindig kopoltyukkal lélegzenek, légzőszervekül a tápcső, mellső (száj- és garatür) része aránylag igen tág, kopoltyus tömlőt formál. Idegrendszerük kevéssé kifejlődött, zsigerducrendszerük nincs, külérzékeik csökkevényesek. Többnyire tengeriek és átalakulók. Szükebb értelemben feloszlanak Tunicatákra (Merochorda, Urochorda), amelyeknél csak álcastádiumban a farkban van háthur és ahova a salpák, ascidiák, pyrosomák, stb. tartoznak és Holochordákra (Cephalochorda, Leptocardia), amelyeknél a kifejlődött állatban állandó chorda van és ahová az Amphioxus tartozik. Tágabb értelemben még idesorolták az orsóhalakat (monorhina, Cyclostoma) is, amelyek már halidomu testtel, a chordán kivül a koponya és csigolyák porcos nyomaival és piros vérrel is birnak.

Hathvani

István, l. Hatvani (2).

Hatib

prédikáló lelkész-féle a mohammedánoknál. Hatibnak nevezik azt az egyházi férfiut, ki a hutbét mondja. A hutbe alatt pedig értendő a pénteki isteni tiszteletek alkalmával mondani szokott ünnepélyes nyilvános ima.

Hátifi

Abdallah, Dsámból származott persa költő, a hires Abdurrahmán Dsámi unokaöccse. Megh. 1521. Nizámi példájára regényes époszokat irt. A sokszor megénekelt érzékeny történetet Lejla és Medsnun szerelmét tárgyaló éposza a legsikerültebb műve. Irt még három más műéposzt, ezek: Timurnáme (Timur, azaz Tamerlán könyve); Sirin és Khoszrev, továbbá Heft menzer (a hét pavillon), mely Nizámi Hét szépségének (Heft pejker) felel meg.

Hátim

(Hátem Tajj), iszlám előtti arab hős és költő a délarab Tajj törzsből. Nagylelküsége és bőkezüsége az arab erények mintaképévé tették; egész mondakör füződik nevéhez. Mohammed fellépését nem érte meg; fia 'Adi az iszlámhoz szegődött és Ali ügyeért harcolt. - H. divánját Hassoun adta ki Londonban 1872.


Kezdőlap

˙