Holmesit

egyhajlásu rendszerbeli csillám (viztartalmu kovasavban szegény Al Mg és Ca szilikát egy kevés vasoxiddal és vasoxidullal) New-York államból (Amity és Warwick), mely részint kristályban, részint lemezes, leveles halmazokban terem; vereses barna, sárgás brna, majd sárga, erősen gyöngyfényü. K. 5-5,5, Fjs 3.15. Szinonim vele a klintonit, seybertit, krizofán.

Holmestrand

kikötő város Kristiania norvég tartományban, 26 km.-nyire Tonsbergtől, a Kristiania-fjord Ny-i partján, 2287 lak., nagy fakereskedéssel.

Holmfirth

város York angol grófságban, a West-Ridlingben, 9 km.-nyire Huddersfieldtől a Holme és vasut mellett, 8888 lak., szénbányával és gyapjuszövéssel.

Holmgang

l. Holm.

Holmgren

Alarik Frithiof, svéd fiziologus, szül. Äsenben (Linköpings Stift) 1831 okt. 22. Upsalában tanult, 1861-ben oklevelet nyert az upsalai egyetemen és ezen egyetemen a gyakorlati és elméleti orvostannak adjunktusa volt. Hosszabb tanulmányutat tett Olasz-, Angol- és Franciaországban. 1864. kinevezték Upsalában az élettan rendes tanárának. Művei: Om den hvita blodcellen (Upsala, Universitets ĺrsslrift, 1861); Ueber den Mechanismus des Gasaustausches bei der Respiration (Bécs 1862); Ueber die negative Schwankung des Muskelstromes im nervenfreien Muskelgewebe (Centralblatt f. d. med. Wissenschaft 1864); Ueber die elektrische Stromsch wankung am thätigen Muskel (u. o.); Die Farbenblindheit in ihren Beziehungen zu den Eisenbahnen und der Marine (Lipcse 1878); továbbá számos értekezés, igy a Calabar, Atropin, Kloroform, Curara hatásáról.

Holmium

a samarskit, euxenit és gadolinit ásványokban Cleve szerint előforduló fémes elem, melynek atomsúlya 160. Kémiai jele Ho.

Holmogoni

1. járás Archangelszk orosz kormányzóság középső részében, 16.764,8 km2 területtel és 36,764 lak., akik marhatenyésztéssel, vadászattal, halászattal és némileg földmiveléssel foglalkoznak. - 2. H., a járás fővárosa, az é. sz. 64° 13' alatt, 1076 lakossal. Van hét orosz temploma, egy zárdája, egy fiu- és egy leányiskolája. Már a XIV. sz.-ban létezett és a XVII. sz. közepéig az egész északi rész közigazgatásának központja, az érsek, a vajdák székhelye volt. Archangel felvirágzásával aláhanyatlott. A várostól nem messze fekvő Deniszovka faluban született Lomonosszov.

Holmsland

Ribe dán kerülethez tartozó sziget, a Stavning vagy Rinkjöbingfjord É-i részében, 171 km2 területtel, mintegy 2000 lak. és igen termékeny földdel.

Holocephala

az őshalak (Chondropterygii) alosztályának egyik rendje, melynek egy kopoltyunyilása van csupán s ezt porcogós kopoltyufedő takarja; a kopoltyunyilás 4 kopoltyuréshez vezet; állkapocs-szájpadkészüléke a koponyával összenőtt. Egyetlen család tartozik ide s ez a Chimaeridae (l. o.).

Holochorda

l. Háthúrosok.


Kezdőlap

˙