Hólyaghuzó bogarak

(Vesicantia Muls., Cantharidiae Latr.), a külön lábtőizes fedelesszárnyuakhoz tartozó bogárcsalád. Csápjuk rendesen 11, ritkán 8-10 izü, fejük hátrafelé keskenyedik, mintegy nyakat formál. Szárnyfedőjük lágy, hátsó szárnyaik gyakran rövidek, néha hiányoznak is. Testük különben karcsu, megnyult. Potrohuk 6-7 gyürüjü. Többnyire élénk szinezetüek; körülbelül 800 fajuk ismeretes, melyek a mérsékelt, de különösen a melegebb vidékeken élnek. Nevezetes tulajdonságuk, hogy egész testökben egy izgató és bőrre dörzsölve hólyagot huzó anyag, a cantharidin van és hogy kifejlődésük igen bonyolult, amennyiben tul átalakulók. A nőstények ugyanis több ezernyi petéiket v. a homokos földbe (Meloë Mylobris) v. a méhesek közelébe (Sitoris) rakják. A kikelő álca kicsiny, hosszukás, többnyire három karommal ellátott hatlábu és ugrásra szolgáló farksertéje van. Majd a növény szárán felmászik a virágba, ahol meghuzódva a méhet. Amint megérkezik, szőrös bundájába kapaszkodik és beviteti magát a méhkasba, ahol bebujik a méhsejtbe. Itt mindenekelőtt erős állkapcsaival a méh petéjét felvágja, elfogyasztja, azután mézzel és virágporral táplálkozik. ezalatt megnagyobbodik, vedlik, lábait elvesztve lábatlan kukachoz hasonlít. Tovább táplálkozva ismét vedlik, s álbábbá (pseudochrysalis) alakul át. Ez állapotban marad azután egy darabig, nemsokára ismét vedlik, 3 pár lábban ellátott álca lesz belőle és ha ilyenkor sikerül a méhkast elhagynia, akkor földbe bujik, valódi bábbá (Chrysalis) alakul át, amelyből lesz azután a kifejlődött állat. Némelyik ez átalakulás alatt 8-10-féle álca-stádiumon is megy keresztül. Ide tartoznak: a kőrisbogár (Lytta vesicatoria L., (l. o.), a Mylabris, a nünüke (Meloë) stb.

Hólyaghuzó szerek

v. bőrvörösítők (epispastica vesicantia); külső használatra szánt izgató gyógyszerek, amelyek a bőrön alkalmazva behatásuk ideje szerint a gyuladásnak kisebb-nagyobb fokát idézik elő; rövid használatkor csak vörösséget, hosszabb használat után pedig fájdalmak közt hólyagképződést, sőt kiterjedt gennyedést is. Rendesen olyankor alkalmazzák, mikor egy mélyebben fekvő (a koponya belsejében, a mell- és hasüregben levő) szervnek a gyuladását és bővérüségét akarjuk csökkenteni azáltal, hogy fölös vértartalmát a felület, a bőr felé vonjuk el. Leggyakrabban használt ilyen szerek a mustárpapir és a kőrisbogártapasz, melyek izületek fájdalmassága, idegzsábák ellen, továbbá gyuladásból eredett termékek, folyadékkiszivárgások felszivására is sikeresen használhatók.

Hólyaghüvely

a dudafürt (l. o.) hüvelye.

Hólyagkő

l. Hugykő.

Hólyaglábuak

(Thripidae), az álrecésszárnyuak rendjébe tartozó rovarcsalád, kis testtel; hengeres fejjel; szivó szájszervekkel; keskeny, lándsaforma szárnyakkal; karmaik helyett gömbölyü tapadókorongokkal; potrohuk vagy csőben végződik, v. pedig a nősténynél tojócsőben. Leveleken tartózkodnak, melyeknek felső rétegét pusztítják el. Legközönségesebb faj a Th. carealium Halid, továbbá a Heliothrips fajok egyesei. Néha nagy károkat tesznek.

Hólyaglánc

(Cystoseira Ag.), a fukuszfélék moszatja, a C. corniculata Zanard. az Adriai-tengerben gyakori, s a féregmohának kiegészítő része. Ennek nincs hólyagja.

Hólyagmeggy

vagy halyagmeggy (Cerasus Juliana L.), l. Meggy.

Hólyagmetszés

l. Hugykőmetszés.

Hólyagmogyoró

hólyogfa, hájogfa, halyagfa, hajagfa, hajagmogyoró, hályogmakkfa, hólyagfa, hólyagcserje, szerencsedió (Staphylea L.), a kecskerágófélék vagy a különválasztott hólyagmogyorófélék (Staphyleaceae) cserjéje, 4 fajjal Európában, Ázsiában meg É.-Amerikában. Levele átellenes, ágas, virágzata fürtös, virága ötöstagu. Tökgyümölcse hólyag módjára felfuvódott, benne csontkeménységü magva zörög. Hazánkban a St. pinnata L. (vad pisztácia), 3-6 méter magas cserje vagy kis fa, a magyar szerencsefája, levele szárnyalt, levélkéje 5-7, hosszas, lándsás vagy tojásdad, a var. fraxinifoliáé (Borb.) lándsás, apróbb, keskenyebb. Virágfürtje csüngő, fehér vagy gyengén rózsaszin. Nálunk hegyi erdőkben gyakori, de szép diszcserje is. Fája kemény, asztalos munkára alkalmas. Magvából jó olajat lehet sajtolni, de gyengén hashajtó. A St. trifoliata L. levele hármas, északamerikai diszcserje.

Hólyagmoszat

l. Fucus.


Kezdőlap

˙