Hosszlövedék

a vontcsövü ágyuknál használt lövedékeknek általános, összefoglaló elnevezése, szemben a régi, simacsövü ágyuknál alkalmazott golyókkal és gránátokkal.

Hosszmérés

feladata megállapítani, hogy egy bizonyos egységül választott hosszat egy másik lemérendő hosszon hányszor lehet egymásután felrakni. Ma általánosan elfogadott hosszegység a Párisban elhelyezett platina-rud két meghatározott jele közötti hossznak századrésze; neve centiméter; utóbbi közel a föld negyed délkörének 1000 milliomod része. A cm. százszorosa a méter. Nagyobb hosszak mérése tényleg ugy történik, hogy a hosszegységet, vagy annak ismert sokszorosát, p. a mérőrudat a lemérendő hosszuságon egymás után felrakjuk. Kisebb hosszak pontos lemérése ugy történik, hogy a mérőrudon valamiféle szerkezetet éppen a lemérendő hosszusággal eltolunk; az eltolható szerkezeten valamiféle jelet alkalmazunk, melynek távolsága a mérőrud egy fix jeléből magán a mérőrudon leolvasható; ismerve az eltolható szerkezeten levő jelnek előbb említett távolságát a kezdet- és végállásban, megkapjuk a lemérendő hosszuságot. Ezen elven alapulnak a katetometer, a komparator. Természetesen ugy is járhatunk el, hogy a mérőrudat tolhatjuk el a lemérendő hosszal s a kezdet- és végállásban a rud mozgásában részt nem vevő jelnek távolságát olvassuk le a rudon, a rud egy bizonyos jelétől. E mérőrudnak csavaralakot adhatunk, mely esetben a csavar eltolódása igen pontosan megállapítható. Ezen elven alapszik a csavarmikrometer, a szferometer.

Hosszmérték

hossztelek (bány.), Felső-Magyarországban még most is alkalmazásban levő bányamérték, melynek határai a hasznos ásványt tartalmazó érnek fedőjét és fekvőjét is 7 ölnyi távolságban követik csapás szerint, és a határtalan mélységig dőlés szerint.

Hosszrezgés

l. Harántrezgés.

Hossz-szakmány

(bány.). Midőn a vágatot folytonosan egyenlő magassággal és szélességgel kell kivájni, a munkások előhaladását csak a vágat hosszának irányában mérik, és e hosszuság egységére határozzák meg a fizetendő bért, mely H.-nak neveztetik.

Hossztartó

l. Hidszerkezet.

Hossztelek

l. Hosszmérték.

Hosszuaszó

1. kisközség Bihar vmegye tenkei j.-ban, (1891) 1274 oláh lakossal. - 2. H., l. Aszó.

Hosszufalu

1. (Langendorf, Satulungu), nagyközség Brassó vármegye kétfalusi j.-ban, (1891) 1673 házzal és 6420 lakossal (közte 2634 csángómagyar és 3435 oláh), egyike az u. n. Hétfalunak (l. o.). A járási szolgabirói hivatal székhelye, van járásbirósága, állami felső népiskolája és faragászati iskolája (a hosszufalusi magyar butorok két képét, l. a Festett butorok képmellékletén, VII. köt.), többféle egylete, gőzmalma, posta- és táviróhivatala és postatakarékpénztára. Lakói Romániával kereskedést üznek s marhatenyésztéssel, juhtenyésztéssel foglalkoznak. - 2. H., kisközség Nyitra vmegye vágsellyei j.-ban, (1891) 1001 magyar lakossal. - 3. H., kisközség Zala vármegye alsó-lendvai j.-ban, (1891) 1108 magyar és horvát lakossal.

Hosszufarku juhok

l. Juh.


Kezdőlap

˙