Hucknall Torkard

(ejtsd: hökknel tórkerd), város Nottingham angol grófságban, 10 km.-nyire Nottinghamtól, a Trent egy ága és vasut mellett, (1891) 13 094 lak., szénbányával, gyapjuszövéssel és csipkekészítéssel. Templomában van eltevetve lord Byron. Közelében Newstead Abbey a költőnek egy ideig lakóhelyéül szolgált.

Huculok

erőteljes, szép rutén néptörzs a Kárpátokban, keleti Galiciában és Bukovinában, állat- (különösen ló-) tenyésztéssel foglalkozik. V. ö. Kaindl, Die Huzulen (Bécs 1894).

Hudák

Ede Ágost, magyar lepidoterologus és pedagogus, szül. Kassán 1822 dec. 20. Középiskolai tanulmányait az eperjesi evang. kollégiumban elvégezvén, 1846. a pozsonyi liceum teologiai tanfolyamára iratkozott be és leginkább klasszikai és modern irodalommal foglalkozott. 1847 őszén a gölnicbányai evang. egyház egyik tanítójául választotta meg. 1881. nyugalomba vonult. A lepkészettel már gyermekévei óta, de különösen 1868 óta behatóan foglalkozik és kiváló érdemeket szerzett magának főleg Gölnicbánya és környéke lepkefaunájának összegyüjtése, valamint évenként rendszeresen vezetett fenologiai feljegyzése által. Tapasztalatait részben a Rovartani Lapok 1886. évfolyamában Adatok Gölnicbánya lepkefaunájához c. értekezésében közzé is tette. V. ö. Magyar Pedagogiai Szemle, II. köt. (1881).

Huddersfield

(ejtsd: hödderszfild), város York angol grófságban, West-Ridingben, 22 km.-nyire Leedstől, a Colme és Holme összefolyásánál, vasut mellett, (1891) 95 822 lak., filozofiai társasággal, Peel Robert emlékszobrával.H. az angol gyapjuipar egyik középpontja, különösen sálokat, velourst és könnyü posztót készít; vasműveiben gőzkazánokat, gőzgépeket és hidraulikus sajtót csinálnak. A közelében fekvő helységek Kirkburton, Almondbury, Kirkheaton, Marsden stb. szintén gyapjuipart üznek; lakóinak száma összesen mintegy 200 000.

Huddset

a mohamedán jogtudományban használt műszó, mely a perrendszerü bizonyítékok egy nemét jelenti. Közönségesen értik alatta a birósági okmányokat, kiadmányokat stb.

Hude

Ármin, német építő, szül. Lübeckben 1830 jun. 2. Arminál és 1850-57. a berlini építészeti akadémiában tanult; 1860-62. a pénzügyminisztériumban dolgozott. Hennicke Gyulával számos villát épített Berlinben és Schirrmacherrel (megh. 1864) a hamburgi műcsarnok és a budapesti vágóhid építészeti terveit ő készítette, stb.

Hudiksvall

kikötőváros Gefleborg svéd tartományban (län), 120 km.-nyire Gelfétől, vasut mellett, (1892) 4629 lak., fürészmalmokkal; kender-, len-, vas-, fa- és főképen halkivitellel.

Huds.

növénynevek után Hudson Vilmos nevének rövidítése. Szül. Kendalban 1730., megh. mint londoni orvosságtáros 1793 máj. 23. Flora Anglica-jában (London 1762) több növény leirásával Linnét megelőzte.

Hudson

(ejtsd: höddszn), l. New-York É.-amerikai állam főfolyója. Az Adirondack-hegyekben 1300 m. magasban 2 forráspatakból ered, amelyek 60 km. hosszu folyás után Warren countyban egyesülnek; a Sacondaga fölvétele után áttör a Luzernei-hegyeken, ott alkotja a Glen's Falls nevü vizeséseket és Sandy Hillnél a sikságra ér; Troyn alul érezhető rajta a tenger áradása; New-York és Jersey City közt 900-1000 m. szélességben az Atlanti-oceánba torkollik. A H. által fölfedezett festői szép környéket öntöző folyó 500 km. hosszu; rajta nagyobb gőzösök H.-ig (190 km.), kisebbek Troyig (75 km.) és igen kicsinyek Sandy Hillig mehetnek föl. Mellékvizei a Mohawk és Wallkill. Az Erie-, a Champalin- és Delaware-csatornák a Szt. Lőrinccel, a nagy tavakkal és Pennsylvania széntelepeivel kötik össze; amiért is rajta a hajózás rendkivül élénk. A H. folyón tette meg 1808. Fulton Róbert az első kisérletét Amerikában egy kis gőzhajóval. - 2. H. county, New-Jersey É.-amerikai államban, 290 km2 területtel, 275 126 lak., Jersey City székhellyel. - 3. H., Columbia county székhelye New-York É.-amerikai államban, 50 km.-nyire Albanytól, a H. partján, (1890) 9970 lak., vasművekkel, sörgyártással. A mult század végén Claverack Landing volt a neve.

Hudson

Henrik, sarkvidéki utazó. 1607. és 1608. angol kereskedők megbizásából Amerikától északra kereste a Khinába vezető utat. 1609. németalföldi kereskedők megbizásából járt Novaja-Zemlyánál, azután Észak-Amerika partjainál, hol a róla nevezett Hudson-folyót fedezte föl. 1610. fedezte föl a Hudson-öblöt, ahol őt lázongó matrózai fiával és hét beteg matrózzal kitették és elveszni hagyták. V. ö. Read, Historical inquiry concerning Henry H. (Albany 1866).


Kezdőlap

˙