Huile

(fran., ejtsd. üjl) a. m. olaj; H. antique, l. Hajolaj. - H. d'essence, l. Illanó olajok.

Huilla

város és erősség Angola portugál gyarmatban, 160 km.-nyire Mossamedestől, a Kakulovar mellett, igen egészséges éghajlattal, 18-20° középhőmérséklettel, virágzó állattenyésztéssel. Közelében 1880. a boerok Sao Januario telepet alapították.

Huisne

(ejtsd: üin), 132 km. hosszu baloldali mellékfolyója a Sarthenek Franciaországban; Orne départementban ered; a Chippe, Villette, Arcisse és Męme mellékvizekkel bővülvén, Mansnál torkollik.

Huissier

(ejtsd: üiszjé, az ó-francia huis szóból a. m. ajtó, huis clos a. m. zárt ajtók mögött), szó szerint értelemben ajtónálló. H.-s de la chambre du roi azok az udvari szolgák voltak, akikre a királyi palota belsejében az ajtók fölötti felügyelet volt bizva. H.-s de la chaîne: az államtanács és az államkancellária H.-jei, mivel arany láncot viseltek a nyakuk körül. H.-s d'armes: a szolgák, kik a király szobájában álltak és a belépők előtt az ajtókat nyitották. Jelenleg H.-k a szolgák, kik a miniszterek és más magas államhivatalnokok előszobájában időznek és a személyeket, akiket fogadnak, bevezetik. A törvénykezési nyelvben H. törvényszolga, aki a birák előtt az ajtókat nyitja s mögöttük bezárja ugyan, de emellett és főleg avval van megbizva, hogy a peres felek részére az idézéseket, az intéseket és általában a birósági kiadmányokat (exploits) kézbesítsék. Van egyszerü H. és u. n. H. audiencier, akinek feladata az audienceon jelen lenni, hogy a birósági elnök parancsait teljesítsék, a peres ügyeket felhivja és a rendet fentartsa. A H.-k testületi szervezettel birnak és állásaik valóságos hivatalok.

Huit

(ejtsd: üit) Károly, francia bölcsész, szül. 1845. A párisi katolikus intitut tanára. Egész életét Platon művei tanulmányozásának szánta és több munkában foglalta össze kutatásainak eredményét. Ezek: De l'authenticité du parménide, Platon á l'académie; le Gorigas; Études sur la politique attribuée á Platon (1888); La vie et les oeuvres de Fr. Ozanam (1888); La vie et l'oeuvre de Platon (Páris 1893, 2 köt. Ezt a munkát az akadémia megjutalmazta).

Hutîre

(franc., ejtsd: üitr) a. m. osztriga.

Huja

v. hujja, igy is heje-huja, az öröm felkiáltó szava, vigasság, lakzi. - A hajóvontatóknál az az uttávolság s idő, melyet egyfolytában, pihenés v. etetés nélkül végeznek. Náluk, valamint a halászoknál jel v. vezényszó is a folyamatban levő munka befejezésére v. félbeszakítására.

Hujus

(rövidítve h. v. huj.), a latin hic, hec, hoc, a. m. ez, birtokos esete. Összetételei H. mensis, e hónapban; H. anni, ez évben; H. loci, e helyen.

Huka

indiai vizipipa, melyet a nargilehtól s a kaliantól a készülék nagysága és diszesebb volta különböztet meg.

Huker

(holl. hoeker), az északi és a keleti öbölben használt, egy fő és egy jóval kisebb tatarbóccal, továbbá egy a szükség szerint ki- és betolható ormányszárral felszerelt halászcsónak.


Kezdőlap

˙