Hurmuzaki

l. Hormuzaki.

Hurnyázás

l. Cserzővargaság.

Hurok

a kisebb madarak, különösen a fenyőmadár, húrosrigó fogására a fákra erősített lószőrből készült vadfogó eszköz. A madár feje a hurokba kerülvén, ez összehuzódik és kiszabadulását megakadályozza.

Húrok rezgéstörvényei

l. Rezgés.

Huron

(ejtsd. júren), l. É.-Amerikai nagy tavainak egyike, a Felső-tóval a Sainte-Marie folyó, a Michigannel a Mackinow-szoros és az Erievel a Saint-Clair folyó, a Saint-Clair-tó és a Detroit folyó köti össze. A félhold alaku tó legnagyobb hossza 470, legnagyobb szélessége 230 km., területe mintegy 40 000 és a Georgian-bayt is hozzászámítva, amelyet a Saugeen-félsziget, Cova Yeo, Fitz-William szigetek, a Great-Manitouline földnyelv és a Cockburn szigetek, a Great-manitouline földnyelv és a Cockburn sziget választ el tőle, 61 340 km2. A hajózás D-i részeiben elég élénk, de csak kisebb kikötővárosok (Bay City és Port H.) épültek partjain. Halakban igen gazdag és tél idején midőn be van fagyva, több szán ember lakik és halász rajta. A Partok É-on meredeket és lakatlanok; K-en népesek. - 2. H., county az É.-amerikai Egyesült-Államokban és pedig Michigangan (1940 km2 területtel, 28 545 lakossal, Port-Austin székhellyel), meg Ohióban (1295 km2 területtel, 31 949 lakossal, Norwalk székhellyel).

Huronit

l. Kordierit.

Huronok

(helyesebben huenda), észak-amerikai, hajdan nagyszámu indián néptörzs, mely az északi irokézek nyugati ágához tartozott és az Ontario-tó északi partján s az Ottava és Szt. Lőrinc-folyam mellékein lakott egész Montrealon tulig. 1639-iki számlálás szerint még 12 000-en voltak. Az ugynevezett öt nemzettel (az irokézek nyugati ágával), melyek őket «atyák» névvel tisztelték, 1648-50. folytatott háborukban megfogyatkozva, később a francia hitterjesztők által a katolikus vallásra térítve, majdnem egészen kivesztek, 1736. csak 300-an voltak. 1881. Jeune-Loretteban, Quebecktől 14 km.-nyire 280 H. élt, Ontario tartomány Essex grófságában 76 és az indián terület Quapareservatiójában 247. A H. nevet a franciáktól kapták, disznófőhöz (franciául hure) hasonló hajviseletük miatt.

Huron-szisztéma

a Föld archaikus vagyis őskorának felső szisztémája, mely az ős-gnájszokra települ, fölötte a kambrium-szisztémabeli palákkal. Főként kristályos palák (csillámpala és fillit) alkotván e szisztémát, kristályos pala- v. őspala-szisztémának is mondatik. É.-Amerikában a Huron-tó vidékén lévén erősen kifejlődve és ott tüzetesen tanulmányozva, ezért a H. név. Bővebben. Őskor.

Húros hangszer

igy neveztetik minden olyan hangszer, mely akár bél-, akár acélhurral van ellátva. L. Hangszerek.

Húros madár

v. léprigó (turdus viscivorus L.), az árcsőrü éneklő verébalkatuak rendjébe, a rigófélék családjába tartozó madárfaj. Háta világos olajszürke, farktöve sárgás, hasa fehér, fekete foltokkal. Farka barna, a három külső kormánytoll csúcsa fehér; az alsó szárnyfedőtollak fehérek, a felsők csak fehércsúcsuak. Hossza 26, szárnyhossza 14, farkhossza 11 cm. Észak- és Közép-Európa hegyes erdeiben közönséges, helyet változtató madár, mely télen seregesen vonul délibb vidékekre, amidőn a sikságokat is felkeresi. Különösen a fagyöngyöt szereti, de egyéb bogyókat, s a rovarokat, gilisztákat sem veti meg. Tavasszal fenyőn, vagy tölgy- vagy bükkfán fészkel, 3-5 zöldes viola vagy barnás pettyes tojást rak. Húsát eszik.


Kezdőlap

˙