Hygrophorus

Fr. (növ.), l. Elefántcsontgomba és Galóca.

Hygroscopus

(gör.-lat.) a. m. nedvszivó.

Hyla

(állat), l. Leveli béka.

Hylaedactylidae

(állat), az elől odanőtt nyelvü, tapadó korongos lábujju békafélék egyik családja, amelynek fajainál az ujjak uszóhártyával függnek egymással össze. Kinézésük varangyszerü. Mintegy 10, az óvilágrészekben élő faja közül legismertebb a Hylaedactylus baleatus T., mely Jáva szigetén él.

Hylaplesiidae

(állat), az elől odanőtt nyelvü, tapadó-korongos lábujju békafélék egyik családja, melynek tagjainál az ujjak szabadok és egészben inkább béka-, mint varangykülsejüek. Mintegy 10, a neotropiai regióhoz tartozó faja ismeretes, p. a délamerikai Hylaplesia (Dendrobates) tinctoria Boie.

Hylas

(gör., az erdő gyermeke), hires szépségü fiu, a driopszok királyának, Theiodamasnak gyermeke, különben pedig Heraklesnak kedveltje, akit az Argonauták menete alkalmával Miziában a nimfák, midőn vizet merített egy forrásból, magukkal ragadtak a vizbe s Herakles már hiába kereste őt az erdőben, folyton a nevét kiáltozva. A környékbeli Kiosz (később Prusias) városának lakói aztán H. tiszteletére ünnepet fogadtak, amelyen, miként egykor Herakles tette, az erdőkben és hegyeken kóborolva, H. nevét kiáltozták.

Hylastes

Er. (állat), a rejtve ötlábtőizes szúbogarak családjának egyik neme, melynek tizenegy ismert faja leginkább fenyőfákban pusztít, kártékonyak. Nevezetesebbek: a H. palliatus Gyll., H. angustatus Herbst., H. ater Puyk, H. cuniculario Knoch stb. a fenyőfákon, és a H. trifolii Müll., melynek álcája a lóhere gyökereiben él.

Hyle

a görög [ÁBRA] (erdő, fa, anyag) latinos leirása. L. Anyag és Hile.

Hylesinus

Fabr. (állat), a szúféle bogárcsaládnak egyik faja, l. Bogarak.

Hyllos

Herakles és Deianeira fia, Jolénak férje, l. Herakles és Heraklidák.


Kezdőlap

˙