Iktinos

görög építész Perikles idejében, az athéni Akropoliszon lévő Partenon (l. o.) építője. Állítólag ő építette Demeter és Persephone eleusisi és Apollon Epikurios bassaei templomát is.

Ikva

a Répce baloldali mellékvize Sopron vmegyében, ered a soproni hegységben Nádasdtól D-re, eleintén ÉK-re folyik, Somfalvánál DK-re fordul s Sopron városán keresztül folyik, kilép a lapályra s Röjtöknél ÉK-re fordulva, Endréden alul a Répcébe ömlik. Hossza 50 km. Az I. eredetileg a Fertő-tóba ömlött, de a mult század végén csatornáztatván, a Répcébe vezettetett.

Il

az olasz nyelv himnemü névelője. Az ezzel kezdődő szavakat az il elhagyásával a főszó alatt kell keresni, p. Il doppio, l. Doppio.

Ilaca

község Horvát-Szlavonországban, Szerém vmegye sidi j.-ban, (1891) 1068 horvát-szerb és német lakossal.

Ilahabad

erősség, l. Allahabad.

Iláncsa

nagyközség Torontál vmegye alibunári j.-ban, (1891) 2914 szerb lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral. Az I.-i mocsarat l. Alibunári mocsár.

Ilánun

v. Lánun, spanyolul Illanos, Mindanao philippini szigeten lakó néptörzs, mely a sziget Ny-i részén, az Illana-öböl tájékán, az é. sz. 7° és 8°-a közt és Greenwichtől K-re a 123-125° közt él. Az I.-belik az u. n. kalózrablók törzséhez tartoznak, a mohammedán malájok utódai, akik Borneóból vándoroltak be és azután a sziget őslakosságával összeelegyedtek. V. ö. Blumentritt H., Versuch einer Ethnographie der Philippinen (Petermann, Geogr. Mitteilungen, 67. pótfüzet, Gotha 1882).

Ilanz

(Glion, olaszul Jante), Glenner járás székhelye Graubünden svájci kantonban, 30 km.-nyire Churtól, az Elő-Rajna és Glenner összefolyásánál, (1888) 802 lak., a középkorban a felső Rajna legjobban megerősített helye volt; benne tartotta üléseit a szürke liga, Ligia Grischa.

Ilarion

tirnovai bolgár metropolita, megh. 1838. Rosszhirüvé vált azáltal, hogy 1825. a tirnovai patriárkák ősrégi gazdag könyvtárát megsemmisítette, mert ellensége volt a bolgár nyelvnek az egyházban. Fanatizmusával és azzal, hogy a görög nyelvet az egyházba és iskolába behozni szándékozott, akaratlanul hozzájárult a bolgár nemzeti eszme felélesztéséhez.

Ilat

a nomádok elnevezése Persiában.


Kezdőlap

˙