Imperator

(lat.) a. m. parancsoló, a rómaiaknál első sorban az a magasabb foku hivatal, melynek imperium volt a neve, s melyet a kuriai gyülés által hozott törvény (lex curiata de imperio) adott egyes római polgároknak. Az I. háboruban fővezér, békében teljhatalmu biró, akinek mindenki engedelmeskedni tartozik és aki előtt ennek jeléül a fasces-eket (l. o.) ugy hordozták, mint a prétor v. konzul előtt. - I. továbbá cim volt, melyet a katonák ruháztak a táborban lévő hadvezérre, de mely tüstént megszünt, mihelyt a sereg Rómába visszaérkezett. - Harmadik értelemben az I. cimét élethossziglan tartó jelentőséggel és érvénnyel adták s ugy, hogy az utódokra is átöröklődött. Igy kapta ezt a szenátustól első sorban C. Julius Caeser; igy Augustus, aki után az I. cim lassankint egyértelmü lett a princeps, sőt a császár fogalmával. Származékaiban tehát a többé-kevésbé korlátlan uralkodót jelenti és kivált a román államokban (franc. empereur), de Angliában is (emperor) ma egyértelmü az uralkodóval. L. még Cezarizmus.

Imperatoria

(növ., derely Diószegiéknél, mestergyökér, császárgyökér Csapónál, medvelapu Benkőnél, mesterlapu Diósz.), széleslevelü, többnyári ernyős kóró, Középeurópában 2, hazánkban egy fajjal. Ernyője nagy, gallértalan, gallérkája kevéslevelü; virága fehér, gyümölcse lapos v. lencseforma, a szélén széles és lapos zászlószegélye van. A Peucedanum L. génuszától az elmosódott kehely különbözteti meg. Az I. ostruthium L. (Peucedanum I. Cr.), egész méter magas, levele kétszer hármas, levélkéje széles tojásdad, hüvelye tágas. Gyökere erős aromás illatu, marócsipős izü, mint emésztést siettető szer officinális. Tartalma kevés párolgó olajon kivül gyánta és peucedanin-keményítő (imperatorin). Régen orvosi kincsnek tartották, ma a használata avulni kezd. A hegyi lakosok termesztik s a fiatal levelét meg a tőhajtásait főzelékül eszik.

Impératrice

(franc., ejtsd: emperatrisz) a. m. császárné.

Imperceptibilis

(lat.) a. m. észrevehetetlen; imperceptibilitas, észrevehetetlenség.

Imperfectus

(lat.) a. m. be nem végzett, nem teljes. - I., a régi mensuralis zenében a négy nagyobb értékü hangjegyek kettős étéke. - Imperfectio, a mensuralis zenében a hangjegyek étékéből levont egy harmadrész. - Imperfectum, a nyelvtanban műszó a folyó mult jelölésére (1. Igeidők); e névnek teljes formája tulajdonkép Praeteritum imperfectum a. m. befejezetlen mult, folyó mult.

Imperforabilis

(uj-lat.) a. m. átfurhatatlan. Imperforatio az orvostanban a. m. atrézia (l. o.)

Imperforata

(állat), l. Gyökérlábuak.

Imperiál

(lat.) a. m. császári, nagyszerü, diszes. - I., hüsítő ital citromhéjjal, cukorral, cremor tartarival stb. - I. a könyvnyomdászatban a legnagyobb betűfajok egyike; továbbá egy nagy iv papir-alaknak is a neve. - Orosz aranypénz = 10 arany rubel = 40 frank = 38 korona 9 fillér. Van fél I. is. - I. bushel, l. Bushel. - I. gallon, l. Gallon. - I. sajt, l. Sajtok.

Impériale

(franc., ejtsd: eńperial), a XVI-XVIII. sz.-ban alul kiszélesedő, fölül csúcsos kupola elnevezése, mely később átment az ágyak és diszkocsik fölé alkalmazott baldachinra is. Omnibuszoknak, lóvasuti kocsiknak tetejét - ha az a közönség számára ülőhelyekkel van ellátva - szintén I.-nak hivják.

Imperiálizmus

(lat.), abszolut uralkodás, mely kizárólag a katonaságra támaszkodik. L. Cezárizmus.


Kezdőlap

˙