Inka-kakadu

(állat, Plissolophus Leadbeateri), a kuszók rendjébe, a kakadu-félék családjába tartozó madárfaj, melynek hazája Dél- és Kelet-Ausztrália. Varjunagyságu. Tollazata fehér, gyengén rózsaszinbe játszó, bóbitája töve skárlát-piros, közepe sárga, hegye fehér. Házakban, de főleg állatkertekben tartják.

Inka-kő

a. m. pirit; az inkák régi sirjaiban találták fényes lapokban, valószinüleg tükör gyanánt használták.

Inke

kisközség Somogy vmegye csurgói járásában, (1891) 1695 magyar lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Inkerman

község Taurisz orosz kormányzóságban, 6 km.-nyire Szebasztopoltól és 2 km.-nyire a Csernaja torkolatától, vasut mellett. Ismeretes a mellette levő sziklába vésett barlanglakásokról; üregeinek némelyikének 500 ember is elfér. Jelenleg mészköveket törnek belőle. 1854 nov. 5. az egyesült angol-francia hadak it megverték az oroszokat.

Inkey

-család (palini). E család magát a Dunántul ismeretes inkei Loránth-családdal közös törzsünek tartja s ezért eredetileg Loránth nevet viselt, melyet a XVII. sz. végén az előbb előnévül használt I. névvel cserélt föl. A család Somogy, Zala és Vas vmegyében volt birtokos. I. Ferenc fia János a XVII. sz. végén nádori adományt szerez Rigác, Petri és Esztregnye birtokokra. III. Károly 1721 okt. 3. Jánosnak Palin birtokra királyi adományt ad. I. János 1717-32. zalai alispán, 1735. kir. tanácsos, megh. 1747. Fiai közül I. Gáspár az iharos-berényi, I. Boldizsár a palini ágnak megalapítója volt. - I. Gáspár katonai pályára adta magát, 1756. a Desewffy-ezred ezredese, 1772. tábornok volt, megh. 1776. - I. Boldizsár szül. 1726., Zala vmegyének 1755-57. másodalispánja, a család vagyonát óriásilag növelte, meghalt 1792. Az I. Boldizsár ágából származó II. János fia, Kázmér a szabadságharcban mint honvéd-őrnagy vett részt. Buda várának 1849 május 21-iki ostroma alkalmával az 54. zászlóalj őrnagya volt s a második, ki a falakra feljutott. Másik fia, az 1803. szül. Ede tábornok volt, mint ilyen 1856 aug. 10. kelt legfelsőbb elhatározással osztrák bárói rangra emeltetett. Neje volt a Valsuganából származó Cibini Mária, kinek halála után gróf Zichy Kamillát vette nőül. 1877. halt meg, gyermekei nem maradtak. Harmadik fia, Nándor cs. k. kamarás (szül. 1829 jun. 11.), a Szt. István-rend vitéze, magyar bárói rangot nyert, a főrendiház tagja. Ennek fia, I. Imre (szül. 1870 jan. 27.), a főrendiházi tagok sorába a főrendiház 1894 dec. 17-iki határozata folytán mint örökös jogu tag fölvétetett.

Inkey

Béla,, geologus, szül. Pozsonyban 1847 dec. 1-én. Tanulmányait a pesti egyetemen, a pozsonyoi jogakadémián és a szászországi freiburgi bányaakadémián végezte. Geologiai tanulmányokat tett az ország különböző részeiben s 1891-ben mint állami főgeologus a földtani intézetben, az agronom-geologiai felvételek és talajvizsgálatok osztályát szervezte. Számos kisebb cikken kivül főkép a Földtani Közlönybe, a Természettudományi Közleményekbe irt geologiai dolgozatokat. Az akadémiai értekezések közt is vannak tőle munkálatok. Önállóan is megjelent. Nagyág hires bányáiról szóló műve (Budapest 1885). Az akadémiának 1885 óta levelező tagja.

Inklinatorium

(uj-lat.), a földmágnességi megfigyeléseknél alkalmazott olyan műszer, mellyel a mágnestű lehajlását szoktuk mérni. L. Földmágnesség.

Inkognito

(lat.) a. m. ismeretlenül, álnév alatt. Uralkodók s uralkodóházaknak tagjai gyakran I. szoktak utazni. Az I. utazó uralkodónak uralkodói minőségét ignorálják s csak magánszemélyt látnak benne. Az uralkodónak természetesen jogában áll bármikor az I.-t letenni s magát felismertetni. Felismertetés után az uralkodót megillető jogokat veheti igénybe.

Inkorrekt

(lat.) a. m. hibás; a pontosságban való hiány.

Inkő

az öregháló apacsa mellett az inra erősített nagyobb kő, mely az apacsnak a viz fenekén való egyenletes járását szabályozza.


Kezdőlap

˙