Innyujtófű

(növ.) a Gratiola officinalis, Lisimachia nummularia vagy más olyan növény népies neve, amelynek szárát megszakítva, az edénynyaláb (in) nem szakad el, hanem kihuzódik belőle, mint az utilapu leveléből.

Ino

Kadmos leánya, Semele testvére s Athmas második neje. Mostohagyermekein, Phrixoson és Hellén elkövetett kegyetlenkedése miatt a mostohaanyák példaképe. Midőn őrült férje Learchos fiát megölte, őt pedig üldözni kezdte, a másik fiával, Melikertesszel a tengerbe vetette magát Megara és Korintus között, de jutalmul Dionysos fölneveléseért az anya és fiu tengeri istenek lesznek Leukothea és Palaimon névvel.

Inoceramus

Sow., kihalt állat. Kövült kagylónem. Az irodalomban régebben Mytiloides Brongt. és Catillus Brongt. néven fordul elő. A teknői tojásdadok v. harántul megnyultak, egyenlőtlenek. A triasz-kortól a krétakoring élt Európában, Észak-Amerika és Észak-Afrikában. A krétakorban érték el ki fejlődésük tetőpontját.

Inoculatio

(növ.) a. m. szemre való ojtás és szemzés.

Inoffenziv

(uj-lat.) a. m. nem sértő, békés.

Inoka

(Tisza-), nagyközség Jász-Nagykun-Szolnok vmegye tiszai alsó j.-ban, (1891) 1052 magyar lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Inopportunus

(lat.) a. m. alkalmatlan, kényelmetlen.

In optima forma

(lat.) a. m. a legjobb alakban, ugy ahogy illik.

In originali

(lat.) a. m. eredetiben.

Inosuria

(lat.) a cukorvizelésnek egy neme, l. Diabétesz.


Kezdőlap

˙