In-san

2000-2255 m. magas és mintegy 260 km. hosszu hegylánc Mongolia DK-i részében, a Hoang-ho É-i könyöke mentén; K-en a Khara-Oroi-ban (2500-2600 m.) végződik. Folytatása a Seiten-Uta és Kara-Narin-Uta, amelyek az előbbinél kopárabbak.

Insania

(lat.) a. m. őrültség, esztelenség.

Insatiabilis

(lat.) a. m. telhetetlen.

Inscriptio

(lat.) a. m. beirás, a tanulók bejegyzése valamely iskolába. I. jogi értelemben, l. Beirás, Beruházás, Érdemdijazás.

Insecta

(lat.), az izeltlábu állatok egyik nagy osztálya, ahová az egyenes-, recés-, hártyás-, fedeles-, két-, felemás- és pikkelyesszárnyuak tartoznak, l. Rovarok.

Insectivora

(lat.) a. m. rovarevők, az emlősállatok egyik rendje, ahová a sündisznófélék, cickányok és vakondok tartoznak, l. Rovarevők; I. a botanikában, l. Bogárfogó növények.

Inség

Tökéletlen közlekedési eszközök és fejletlen termelési viszonyok régebben igen gyakran pusztító I. kitöréséhez vezettek. Franciaországban p. volt a X. sz.-ban 10, a XI. sz.-ban 26 I. Még a XVIII. sz.-ban is voltak nagyobb I.-ek, az 1709., 1723., 1736., 1754., 1761., 1771., 1775., 1776., 1788-89. években. A jelen században voltak majdnem mindenfelé súlyosabb I.-ek 1811-1812., 1816-17., 1845-46., 1852-53. években. Hazánkban is ez években, továbbá 1873. nagy drágaság uralkodott és az 1891-92-iki tél a felvidéken a burgonyatermés silánysága ismét fölelevenítette az I. rémét. Különben pedig ezen veszedelmes ellensége az emberi nemnek és a társadalom egészséges haladásának visszavonult fejletlen államokba, mint Kelet-Indiába, hol egy nagyobb I. még napjainkban is több millió embernek életébe kerül; Olaszországba, hol az 1891-iki rossz termés következtében egy 30 milliónyi területen pusztított az éhhalál és mintegy 14-16 millió ember tényleg éhezett, továbbá milliók közel állottak az éhinséghez. Az éhinségek súlyos gazdasági és társadalmi bajokat idéznek fel, sirba visznek százezreket és mély nyomot hagynak nemcsak a születések és esketések számában, hanem az illető évek nemzedékeinek életképességében, hadviselési erejében. Sőt akárhányszor nagy politikai rázkódtatásokat idéznek fel; a nagy francia forradalmat is inséges évek előzték meg és az 1845-iki burgonyabetegség Angliának nemcsak sok bajt okozott, de nagy politikai reformokra is kényszerített. Az I.-ek leküzdésére egyedül a piac mennél bőségesebb ellátása alkalmas, tehát tartózkodás az árak erőszakos lenyomásától, esetleges beviteli vámok eltörlése és a gabonának egyéb mint élelmezésre való használatának megakadályozása. Gyakran az állam segítő fellépése és a szegények számára inségmunka biztosítása válik szükségessé. Régebben az I.-eket leginkább a gabonakereskedők, pékek stb. uzsorás hajlamaira vezették vissza és az ezen alapból kiinduló intézkedések a bajt csak nagyobbították, mert az illetőkeg vagy elriasztotta s igy a piac ellátását még csökkentette, vagy pedig kényszerítette a fenyegető büntetéssel szemben magasabb árakban keresni biztosítást. L. még Drágaság.

Inségérmek

terméketlen évek emlékére verettek, melyeken a gabonanemek, kenyér, bor stb. magas árai vannak feltüntetve, évszám s jelmondattal.

Insensibilis

(lat.) a. m. észrevehetetlen, érezhetetlen.

Inseparabilis

(lat.) a. m. elválaszthatlan, el nem különíthető. - Inséparables-nak hivják a franciák a papagájok egy faját. L. Papagájok.


Kezdőlap

˙